Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slabá kontrola Súdnej rady, zatiaľ nenavrhla stíhať sudcov za majetkové priznanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Súdna rada SR doposiaľ nepodala ministrovi spravodlivosti žiadny podnet na začatie disciplinárneho stíhania, ktoré by súviselo s majetkovým priznaním sudcov. TASR to potvrdila Kancelária Súdnej rady SR.

Medzi povinnosti Súdnej rady patrí podľa zákona o sudcoch kontrola majetkových priznaní približne 1400 slovenských sudcov. Jej členka Dana Bystrianska minulý týždeň priznala, že kontrola nie je hĺbková. "Rozpočet Súdnej rady nedovoľuje zamestnať toľko zamestnancov, aby bolo možné kvalifikovane a do hĺbky skontrolovať priznania sudcov. Nie je na to aparát, a to všetko súvisí s peniazmi," povedala Bystrianska. 

Sudcovia musia podľa zákona podávať majetkové priznania do 31. marca. Všetky povinné údaje o majetkových pomeroch potom smerujú k predsedovi Súdnej rady, ktorý má medzi členmi zabezpečiť ich vyhodnotenie. V zákone sa ďalej uvádza, že ak sa zistí, že sudcov prírastok na majetku zjavne presahuje jeho príjmy, sudca to má na výzvu šéfa Súdnej rady SR vysvetliť. Ak to sudca neurobí, alebo ak má Súdna rada aj naďalej pochybnosti, môže podať ministrovi spravodlivosti podnet na začatie disciplinárneho stíhania. 

V majetkových priznaniach musí byť spísaný nehnuteľný majetok a hnuteľný majetok (v hodnote nad 6600 eur, pozn. TASR) a ďalšie informácie o majetku, ako a kedy ich sudcovia nadobudli. Musia uviesť aj svoje príjmy. Majetkové priznania sudcov sa zverejňujú na webe Súdnej rady SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu