Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Martvoň a Jánoš chcú diskutovať o voľných nedeliach

Anton Martvoň
Anton Martvoň (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci Smeru-SD Vladimír Jánoš a Anton Martvoň by boli za otvorenie diskusie o tom, či majú byť obchody v nedeľu a vo sviatky zatvorené alebo nie.

"Osobne minimálne pripúšťam debatu, kde by som si veľmi rád vypočul názory za aj proti," povedal Jánoš. Podľa neho téma v dobrom slova zmysle rozdeľuje spoločnosť a bolo by správne vypočuť si názory a následne prijať rozhodnutie. Do zatvorenia prevádzok však podľa neho Smer-SD nikoho nútiť nebude.

Jánoš nie je zástancom nedeľných nákupov a neprekážalo by mu, keby boli obchody zatvorené, ako je tomu aj v zahraničí. "V nedeľu sa skôr venujem rodine a iným aktivitám, ale treba brať do úvahy aj to, že je tu skupina občanov, ktorí majú práve len nedeľu na to, aby si mohli nakúpiť," upozornil sociálny demokrat.

Netreba podľa neho zabúdať ani na skupinu pracujúcich priamo v službách a obchodoch, kde sa podľa neho názory na zatvorenie obchodov tiež líšia. "Určitá skupina by pristúpila na to, aby mala nedeľu voľnú, ale určitá skupina v tom vidí aj nadpríjem, teda príjem vo forme určitých príplatkov a zvýhodnení, keďže nedeľa je braná ako sviatok a odmeny sú vo vyšších tarifách," vysvetlil.

Aj Martvoň si vie predstaviť, že by bola nedeľa určená na oddych a nie na prácu. "Každý pracujúci občan si potrebuje pravidelne minimálne jeden deň v týždni oddýchnuť, lebo potom mu v štyridsiatke odchádza zdravie a klesá pracovná výkonnosť. Budem sa preto na tento návrh pozerať asi z pohľadu zamestnancov a cirkvi," uviedol Martvoň.

V nedeľu by si mali ľudia podľa neho oddýchnuť, navštíviť rodiny či zájsť si do prírody alebo do kostola. "Preto by som zákaz predaja, ale iba v nedeľu, podporil. Zároveň však bude treba určiť výnimky, že ktoré z prevádzok by museli byť aj v nedeľu otvorené, tak ako to je napríklad v Rakúsku, kde sa zákaz predaja v nedeľu netýka čerpacích staníc, autobusových a vlakových staníc alebo letísk," doplnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu