Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SDKÚ: Ukrajina sa odkláňa od európskych hodnôt a od slobody

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vývoj v Ukrajine sleduje s mimoriadnym znepokojením strana SDKÚ-DS. Protesty u našich východných susedov si vyžiadali prvé obete. Podľa SDKÚ-DS je pre Slovensko mimoriadne dôležité, aby na svojej východnej hranici malo partnera, vyznávajúceho európske hodnoty a nesmerujúceho k potláčaniu občianskych práv a slobôd. Uvádza sa tak v stanovisku, ktoré poskytla tlačová služba strany.

"Schválené tvrdé zákony proti slobode slova i brutálny postup tamojších policajných zložiek sú varovným znakom, že Ukrajina sa odkláňa od európskych hodnôt a vydáva sa na bieloruskú cestu neslobody. Tým viac treba podporiť proeurópske hlasy demonštrantov," vyhlásil predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Dianie na Ukrajine je podľa neho dôkazom toho, že členstvo v Európskej únii je jedinou alternatívou pre bezpečnosť a dodržiavanie demokratických pravidiel. "Všetci Slováci si zrejme pri pohľade do Kyjeva uvedomujú, akým obrovským šťastím pre našu krajinu bol úspešný vstup do Európskej únie pred desiatimi rokmi," dodal. 

Slovensko by sa podľa Freša malo zaradiť ku krajinám vyžadujúcim dôsledné dodržiavanie ľudských práv v Ukrajine. Ako ďalej hovorí, je nepredstaviteľné, že k situácii doteraz nezaujal jasné proeurópske stanovisko premiér Robert Fico. O to viac, že sa uchádza o ústavnú funkciu, ktorá v zahraničnej politike Slovenska plní mimoriadne dôležitú úlohu. "Jednoznačný postoj k dodržiavaniu ľudských a občianskych práv je základným predpokladom dobrého prezidenta," vyhlásil Frešo. 

Ukrajinské protesty si už údajne vyžiadali tri obete. Počas dnešného zásahu bezpečnostných síl proti demonštrantom prišiel o život jeden človek. Niektoré agentúry hovoria o dvoch mŕtvych. Zastrelili ich pravdepodobne policajti. Ukrajinské ministerstvo vnútra zatiaľ potvrdilo jednu obeť. Ďalšia osoba údajne spadla z plošiny nad vchodom na štadión Dynamo Kyjev. Policajné jednotky prerazili barikády oddeľujúce políciu a demonštrantov tesne po ôsmej hodine ráno SEČ, čo vyvolalo ostré strety s demonštrantami. Po relatívne pokojnej noci sa opäť rozpútalo násilie, na ktoré polícia odpovedá použitím slzotvorného plynu a ohlušujúcich granátov. Korešpondent AFP popísal momentálnu situáciu ako chaotickú. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu