Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vzácna návšteva: Na Slovensko dnes príde maltský prezident George Abela

George Abela
George Abela (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na dvojdňovú oficiálnu návštevu Slovenska dnes večer pricestuje prezident Maltskej republiky George Abela. Prezident Ivan Gašparovič prijme hosťa v Prezidentskom paláci vo štvrtok 23. januára.

Ako povedal hovorca hlavy štátu Marek Trubač, návšteva nadväzuje na historicky prvú oficiálnu návštevu prezidenta Slovenskej republiky na Malte v septembri 2011. Jej cieľom je potvrdiť priateľské vzťahy medzi našimi krajinami, zintenzívniť úroveň bilaterálnych vzťahov i spolupráce na pôde medzinárodných inštitúcií. "V neposlednom rade má návšteva prispieť k zintenzívneniu obchodno-ekonomickej spolupráce medzi SR a Maltou. Hlavy štátov sa dotknú aj aktuálnych tém európskej agendy a prípravy predsedníctiev oboch krajín v Rade EÚ (SR v 2. polroku 2016, Malta v 1. polroku 2017)," dodal Trubač. 

Návšteva sa uskutočňuje v roku 10. výročia historického rozšírenia Európskej únie a spoločného vstupu štátov do EÚ. Prezidenta Abelu bude sprevádzať minister zahraničných vecí Malty George Vella i skupina maltských podnikateľov. V programe návštevy je aj slovensko-maltské podnikateľské fórum a podpísané budú dva dokumenty: Memorandum o spolupráci medzi Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky a Ministerstvom zahraničných vecí Maltskej republiky a Protokol o spolupráci medzi Centrom pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže SR a odborom sociálnych štandardov Ministerstva rodiny a sociálnej solidarity Malty týkajúci sa spolupráce pri medzištátnych osvojeniach detí. 

Prezident Maltskej republiky George Abela tiež vystúpi spolu so slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom na ministerstve zahraničných vecí s príhovormi na Ekonomickom fóre. Abela sa stretne aj s predsedom vlády SR Robertom Ficom, s predsedom NR SR Pavlom Paškom a primátorom Bratislavy Milanom Ftáčnikom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu