Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bezplatný vstup do SNG je podľa aktivistov danajský dar

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dar pre Slovenskú národnú galériu (SNG) od J&T Banky, ktorá zaplatila celoročné vstupné pre všetkých návštevníkov galérie v Bratislave a Pezinku, pobúril aktivistov z občianskej iniciatívy Bratislava otvorene (BAO).

"Ide o pokrytecký danajský dar finančnej skupiny, ktorá nenávratne zdevastovala mnohé vzácne kultúrne, historické a prírodné hodnoty Bratislavy a Tatier,“ uviedla v tlačovej správe iniciatívy Bratislava otvorene Ľubica Trubíniová. V otvorenom liste preto požiadali riaditeľku SNG Alexandru Kusú, aby aj naďalej umožnila ľuďom, ktorí o to požiadajú, kupovať si vstupenky na výstavy.

Podľa riaditeľky SNG však možnosť zaplatiť vstupné v galérii nikdy nebolo zrušené. "Umožňujeme zaplatiť dobrovoľné vstupné, aby návštevník sám rozhodol o svojom príspevku," reagovala Kusá.

Aktivisti z BaO žiadajú riaditeľku SNG, aby ľuďom vytvorila možnosť navštevovať galériu "bez pocitu hanby a poníženia." Ako píšu, "sme totiž presvedčení, že nie sme jediní, kto odmietame tento pokrytecký danajský dar finančnej skupiny, ktorá nenávratne zdevastovala mnohé vzácne kultúrne, historické a prírodné hodnoty Bratislavy a Tatier.“

Riaditeľka SNG Kusá aktivistov ubezpečuje, že dohoda galérie so spoločnosťou J&T Banka sa týka výlučne voľného vstupného s tým, že zmluva o spolupráci je prístupná na internete. "Dúfam, že z činnosti galérie a aj mojich aktivít je zrejmé, že prioritou našej práce v SNG je odbornosť a verejný záujem a ubezpečujem Vás, že túto politiku neplánujeme meniť," uviedla Kusá v reakcii na otvorený list aktivistov.

Ako dodala, spoluprácu so spoločnosťou v galérii zvažovali, jej prínos však pokladá za veľký benefit. "Zvlášť v týchto ekonomicky nie najľahších časoch, keď sa kultúra odsúva na okraj záujmu. Ostatne rekordné zvýšenie návštevnosti túto úvahu potvrdilo. Osobne som toho názoru, že voľné vstupné, a teda voľný prístup ku kultúrnemu dedičstvu bude mať pre spoločnosť kultivujúci efekt," dodala.

O benefite bezplatného vstupného na výstavy a do expozícii v Bratislave a Pezinku informovala riaditeľka SNG Alexandra Kusá ešte 9. januára 2014. Voľné vstupné sa vzťahuje na všetky výstavy, sprievodné podujatia ostávajú spoplatnené. Galéria voľným vstupom nadväzuje na populárne voľné nedele, počas ktorých zaznamenala nečakané zvýšenie návštevnosti. Súbežne so zavedením voľných vstupov sa zrušil aj poplatok do Knižnice SNG a na bádanie v Archíve výtvarného umenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu