Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Milosrdný Paška: Absencie poslancov boli oprávnené, na platy sa nesiahlo

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Všetky absencie poslancov Národnej rady SR na rokovaní v roku 2013 boli oprávnené. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) uznal ospravedlnenia a kolegom v snemovni na plat nesiahol.

Jeden z posledných medializovaných prípadov v tomto volebnom období tak ostáva absencia Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) v roku 2012 z dôvodu návštevy Londýna. Aj jeho ospravedlnenie u Pašku prešla.

Posledný z predsedov NR SR, ktorý pristúpil k finančným sankciám, bol Richard Sulík (SaS). Ten v roku 2010 potrestal vtedajšiu poslankyňu SDKÚ-DS Katarínu Cibulkovú a poslanca Smeru-SD Stanislava Kubánka. Cibulkovej siahol na celý plat, Kubánkovi na polovicu. Neskôr im peniaze vrátil, Cibulkovej polovicu platu, keďže preukázali opodstatnenosť svojich absencií. Sulík aj dnes zdôrazňuje, že vďaka jeho prístupu bola účasť poslancov na hlasovaní počas jeho funkčného obdobia preukázateľne najvyššia.

Poslanci dávajú ospravedlnenia najskôr svojmu predsedovi poslaneckého klubu. Posledné slovo však má šéf parlamentu. Podľa rokovacieho poriadku možno ospravedlniť poslanca z rokovania pre chorobu alebo iný závažný dôvod. V prípade neospravedlnených štyroch dní z jednej schôdze príde člen snemovne o celý plat.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu