Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Exprezident Schuster chystá oslavu 80-tky: Pozval Busha aj Gorbačova, čo mu odpísali?

Rudolf Schuster
Rudolf Schuster (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Oslava životného jubilea vo veľkom štýle! Bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster už 4. januára 2014 dovŕši 80 rokov a ako sám vraví, narodeniny síce nezvykne oslavovať, teraz urobí výnimku a bude oslavovať, ale prácou. Pripravuje totiž veľké medzinárodné prezidentské sympózium, kde pozval mnohých terajších aj bývalých prezidentov. A nebude chýbať ani drienkovica.

„Bez drienkovice by sa to nemohlo konať. Je to tradičný nápoj pri všetkých stretnutiach s prezidentmi. Je už pripravená,“ s úsmevom hovorí Schuster. Sympózium sa bude konať niekoľko dní po jeho narodeninách, 13. a 14. januára v historickej radnici v Košiciach. Téma stretnutia bude Európska únia a svet.

"Je to taká téma, že z ktorého kúta sveta príde prezident, tak sa môže k tomu vyjadriť. Potom z toho vydáme zborník,“ dodáva exprezident. Písomne už pozval mnohé bývalé aj súčasné hlavy štátu a ako vraví, tí, ktorí môžu, určite prídu. „Už mi to prisľúbil bývalý poľský prezident Aleksander Kwasniewski, prezident Rakúska Heinz Fischer, prezident Rumunska Traian Baseschu. Bývalý nemecký prezident Hans Dietrich Genscher mi odpísal, že je síce už z nemocnice doma a ak sa bude dobre cítiť, tak príde. Michail Sergejevič Gorbačov mi napísal, že ešte ho lekári nechcú nikde púšťať, pretože je po operácií. Ešte budem hovoriť s českým prezidentom Milošom Zemanom. I tí, ktorí neprídu, mi však už napísali gratulačný list, napríklad ako Bush a ďalší,“ vysvetľuje Schuster.

Prezidentov čaká v Košiciach zaujímavý program. Prvý deň 13. januára absolvujú slávnostnú večeru a 14. januára sa bude konať samotné pracovné rokovanie v historickej radnici. Večer si pozrú operu Carmen v štátnom divadle. Taktiež budú môcť navštíviť letecké múzeum a múzeum kinematografie v Medzeve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu