Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

O prezidentskom kandidátovi rozhodne SDKÚ v januári

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – SDKÚ-DS o podpore niektorého z prezidentských kandidátov tento rok nerozhodne. Ústredná rada by mala v sobotu poveriť prezídium strany, aby o kandidátovi rozhodlo, a to aj bez primárnych volieb. Prezídium rozhodne o podpore niektorého z kandidátov v januári.

Ako povedal dnes podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec, strana má primárky v stanovách, ale SDKÚ-DS nestavia vlastného kandidáta, preto prezídium navrhuje od primárok upustiť. Na rozhodnutie SDKÚ-DS čaká KDH a Most-Híd, ktoré podporujú prezidentskú kandidatúru Pavla Hrušovského. Obe strany mu podporu vyjadrili už v lete a odvtedy čakajú na rozhodnutie SDKÚ-DS,

Ústredná rada by mala v sobotu rozhodnúť o vypísaní primárok na lídra kandidáta do eurovolieb, ktoré budú tiež na budúci rok. „Voľby do Európskeho parlamentu budú dôležité, pretože EÚ nie je zahľadená do seba, ako to tvrdí premiér Robert Fico. My sme za úniu spoluzodpovední,“ povedal Štefanec s tým, že preto je dôležité, ako sa k eurovoľbám postavíme.

Na kandidatúru za prezidenta je potrebných buď 15 podpisov poslancov NR SR, alebo 15-tisíc podpisov pod petíciu od občanov. Prezidentskú kandidatúru zatiaľ ohlásil poslanec NR SR Radoslav Procházka, podnikateľ Andrej Kiska, herec Milan Kňažko, bývalý predseda KDH Ján Čarnogurský, ktorý odišiel z KDH. Rada KDH ako prezidentského kandidáta schválila Pavla Hrušovského, ktorého podporuje aj Most-Híd. SaS navrhla Petra Osuského.

Strana maďarskej komunity (SMK) plánuje v budúcoročných prezidentských voľbách postaviť ako svojho kandidáta člena predsedníctva SMK Gyula Bárdos. Kandidatúru oznámila aj Ľubica Blašková a 75-ročný vedec Milan Melník. Jozef Behýl, ktorý sa venuje najmä tretiemu sektoru, avizoval, že sa tiež bude uchádzať o post hlavy štátu. Kandidovať chce aj invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec. Kandidatúru oznámil aj primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko.

KDH: SDKÚ by mala o prezidentovi rozhodnúť čo najskôr

Každé ďalšie odďaľovanie rozhodnutia SDKÚ-DS o podpore spoločného prezidentského kandidáta, ktorým má byť Pavol Hrušovský, nie je podľa podpredsedu KDH Pavla Abrhana v záujme spoločného postupu strán Ľudovej platformy. Ako povedal Abrhan dnes, rozhodnutie SDKÚ-DS, že o prezidentských voľbách rozhodne až v januári, nie je dobrá správa.

„Pre spoločný postup je vhodné, aby rozhodnutie prišlo čím skôr. Nezostáva nám nič iné len rešpektovať rozhodnutia SDKÚ-DS, aj keď nie je v zmysle posilnenia šancí spoločného kandidáta na úspech,“ povedal Abrhan. Podľa neho KDH má záujem o podporu Hrušovského aj po odchode troch poslancov NR SR z SDKÚ-DS. „Uchádzame sa o podporu SDKÚ-DS aj naďalej,“ povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu