Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

SDKÚ možno oznámi podporu prezidentského kandidáta už koncom decembra

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Koniec decembra, respektíve začiatok januára. To je definitívny termín, v ktorom Prezídium SDKÚ-DS rozhodne o podpore niektorého z aktuálnych prezidentských kandidátov. Na dnešnej tlačovej konferencii po skončení zasadnutia Ústrednej rady SDKÚ-DS v Bratislave to vyhlásil predseda strany Pavol Frešo.

"Rozhodli sme sa netrieštiť sily a nepostaviť vlastného kandidáta. Okrem dvoch hlasov bola celá Ústredná rada za. Prezídium dostalo mandát vyrokovať podporu pre konkrétneho kandidáta," povedal s tým, že skutočnosť, že je viacero stredopravých kandidátov, nie je chybou jeho strany. "Nie my sme ich postavili," zdôraznil.

Šéfka Ústrednej rady SDKÚ-DS Tatiana Rosová na margo nedávneho odchodu trojice poslancov zo strany povedala, že dnes zaznievali hlasy hovoriace o strate, ale zároveň aj o výzve a príležitosti, aby sa SDKÚ-DS zomkla a bola jednotnejšia vo svojej politike. "Aby strana dôraznejšie deklarovala svoje pôvodné hodnoty z Generálnej línie, s ktorou sa odchádzajúci členovia nezhodli. Je to aj príležitosť na mobilizáciu," konštatovala.

V súvislosti s budúcoročnými voľbami do Európskeho parlamentu Frešo avizoval, že Prezídium v polovici januára vypíše primárky na lídra a primárky na obsadenie kandidátky. "Máme záujem, aby tieto voľby boli úspešné," deklaroval.

Strana hodnotila aj nedávne krajské voľby. "Chceme do krajských predsedníctiev dostať schopných a úspešných ľudí. Krajské štruktúry majú pomerne veľkú zodpovednosť a vplyv. Obídem všetky kraje, aby sme úspešných ľudí vtiahli dnu, primárne z SDKÚ-DS, ale aj zvonku," povedal.

Frešo je zároveň presvedčený, že tam, kde drží pravica spolu, je úspešnejšia. "Ten, kto sa nepoučí, potom príde neúspech. To bude aj náš apel na ostatných kolegov zo stredopravej scény. Je pre nás neprijateľné na národnej úrovni tvoriť alternatívu a na regionálnej úrovni potom robiť koalície so Smerom-SD. Apelujem hlavne na strany Ľudovej platformy (KDH, Most-Híd)," vyzýval.

Na zasadnutí Ústrednej rady sa hovorilo aj o tom, akým spôsobom dnes pracovať so strednou vrstvou. "Vieme o tom, že našich voličov sa hlboko dotkla kríza, bavili sme sa, ako im ponúknuť ekonomickú víziu," vysvetlil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu