Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vláda dnes bude schvaľovať zvyšovanie platov: Týka sa to aj vás?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vláda dnes bude schvaľovať dve nariadenia, ktorými sa zvýšia platové tarify štátnych zamestnancov a zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme. Nariadenia vychádzajú z Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa v štátnej službe na rok 2014.

Od januára si tak prilepšia o 16 eur štátni zamestnanci, učitelia vysokých škôl, výskumní, vývojoví a zdravotnícki zamestnanci. Platové tarify pedagogických a odborných pracovníkov na základných a stredných školách stúpnu o päť percent. Zo štátneho rozpočtu si to vyžiada 77,4 miliónov eur.

Na programe 87. schôdze je aj návrh zákona o divadelnej a hudobnej činnosti. Ten zruší súčasný právny predpis o divadelnej činnosti. Nová legislatívna úprava zníži hranicu počtu odpracovaných rokov a rozšíri okruh poberateľov osobitného príspevku vybraných divadelných a hudobných umelcov. Ministerstvo kultúry však nepredpokladá veľké zvýšenie počtu žiadostí o priznanie tohto príspevku. V súčasnosti ho poberá 21 tanečníkov.

Osobitný príspevok sa vzťahuje na zúžený okruh umelcov, ktorí sú relatívne zdraví, teda nemajú poškodené zdravie v takej intenzite, aby dostávali invalidný dôchodok či úrazovú rentu, avšak nemôžu plnohodnotne vykonávať svoju profesiu na požadovanej umeleckej úrovni.

Ministri dnes budú rokovať o nariadení z dielne rezortu školstva, ktoré má priniesť športovým gymnáziám od nového roka viac peňazí. Podľa materiálu sa má koeficient prevádzkovej náročnosti pre tieto školy zvýšiť z doterajšieho 2,0 na 2,5. Ročný príspevok na jedného žiaka sa tak zrejme zvýši o 87,50 eura. Štátny rozpočet má stáť táto zmena ročne necelých 220.000 eur. V súčasnosti v športových gymnáziách študuje asi 2513 žiakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu