Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Richter si za svojim cieľom pôjde tvrdo: Som pripravený!

Ján Richter
Ján Richter (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ľavica vždy bola, je, aj bude o ulici. O komunikácii s ľuďmi. V reakcii na prejav predsedu Smeru-SD Roberta Fica na dnešnom straníckom sneme to povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD).

"Krajina a národ sa nedajú vymeniť, vymeniť sa dajú politici. Ak sú ľudia s politikmi nespokojní, vo voľbách ich bez milosti vymenia. Sme jasne viditeľný terč a zodpovedáme v tejto krajine za všetko," apeloval Fico na členov svojej strany, aby venovali zvýšenú pozornosť nepretržitému dialógu s voličmi.

Richter upozornil, že Smer-SD má množstvo skúsených ľudí na všetkých úrovniach politických pozícií, počnúc vládou a končiac komunálnou úrovňou. Mnohí ľavičiari pôsobia aj vo verejnej správe. Všetci títo ľudia by podľa neho mali zvýšiť úsilie pri komunikácii s voličmi.

Minister reagoval aj na premiérovu ambíciu pôsobiť v zmysle zníženia nezamestnanosti. "Beriem za svoju osobnú výzvu dosiahnuť, že nezamestnanosť do roku 2016 klesne na priemer EÚ. Je to mínus 75.000 nezamestnaných, čo je to veľká výzva," priznal Richter. Je rozhodnutý pokúsiť sa tento cieľ, ktorý je aj súčasťou programového vyhlásenia vlády, dosiahnuť. "Som pripravený spolupracovať, vytvárať priaznivé podnikateľské prostredie, ale nie na úkor práv zamestnancov," poznamenal. 

Richter sa vyjadril aj k otázke minimálnej mzdy, ktorú Fico považuje za dôležitú súčasť sociálnej politiky Smeru-SD. "Výšku minimálnej mzdy musíme dostať na úroveň, aby sa oplatilo pracovať," povedal Richter s tým, že aj v prípade dôchodkov sa musí viac oplatiť platiť odvody z minimálnej mzdy ako poberať dávky.

V situácii konsolidácie verejných financií považuje Fico za dôležitý zdroj príjmov štátu boj proti daňovým únikom. "Boj proti daňovým podvodom neznamená naháňať tých poctivých. Naopak, je to ich ochrana," reagoval štátny tajomník Ministerstva financií SR Peter Pelegrini (Smer-SD). Upozornil, že poctiví podnikatelia, ktorí platia dane, majú problém konkurovať nepoctivým, ktorí daňové povinnosti obchádzajú. "Firmy na Slovensku považujú daň za trest. Ale dane nám umožnia zlepšiť služby pre občanov," povedal Pelegrini s tým, že daňové príjmy štátu od septembra rastú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu