Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rada vysokých škôl nespokojná s návrhom rozpočtu: Spôsobí nám problémy

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Financovanie vysokých škôl tak, ako je to uvedené v návrhu rozpočtu verejnej správy na budúci rok, môže spôsobiť vysokým školám problémy.

"Rozpočet nielenže nevytvára podmienky na rozvoj vysokých škôl, ale hrozí, že viaceré vysoké školy nebudú mať financie ani na základné pokrytie hlavných činností," konštatuje Rada vysokých škôl SR vo svojom uznesení z decembra.

Podľa rady sa medziročne znižuje objem peňazí zo štátneho rozpočtu na verejné vysoké školy na rok 2014 o 20,4 mil. eur. Ide teda o medziročný pokles o 4,4 percenta. Predložený návrh rozpočtu tak podľa rady negatívne ovplyvní nielen vysokoškolské vzdelávanie, ale aj vedecko-výskumný a inovačný potenciál Slovenska. "Návrh nedáva ani záruku udržateľnosti súčasného stavu vzdelávania a vedecko-výskumnej činnosti," konštatuje rada. O jej stanovisku agentúru SITA informoval predseda rady Viktor Smieško.

Rada vysokých škôl tiež pripomína, že sa rezort školstva zaviazal zvyšovať medziročne financie do školstva. Správa o stave školstva na Slovensku ráta pre obdobie rokov 2014 až 2016 so zvyšovaním peňazí do vysokého školstva každý rok o 20 mil. eur, a to z domácich zdrojov i európskych.

"Zvyšovanie domácich verejných výdavkov do vysokého školstva do roku 2020 na priemer krajín OECD je jednou z nutných podmienok na naplnenie väčšiny zámerov uvedených v správe a podmienkou zlepšenia vysokoškolského sektora a hospodárskeho rozvoja Slovenska," konštatuje rada.

Rada vysokých škôl tiež upozorňuje, že medziročne klesá objem prostriedkov dostupných pre vysoké školy z eurofondov - z Operačného programu Výskum a vývoj a Vzdelávanie. Okrem toho sa znižuje aj rozpočet Agentúry na podporu výskumu a vývoja, z ktorej vysoké školy získavajú prostriedky na podporu výskumu a vývoja, dodáva rada. "Rozpočet na vedu, výskum a inovácie odráža celkovú kritickú situáciu vo financovaní vysokých škôl," píše sa v uznesení rady. Žiada preto, aby vláda SR urobila razantné kroky na nápravu tohto stavu.

Rada vysokých škôl sa zaoberala aj metodikou delenia dotácií z rozpočtu. Tá sa podľa rady musí na verejných vysokých školách a štátnych vysokých školách zmeniť a musí sa riadiť kvalitou. "Zo strany ministerstva vždy odznel prísľub, že sa s tým budú (budeme spolu) zaoberať. Tento proces sa ťahá viac ako šesť rokov. Nič sa však neudialo," píše rada vo svojom stanovisku. Rade tiež prekáža, že metodiku delenia financií nedostali na vyjadrenie včas. Vysoké školy musia podľa rady mať možnosť pripomienkovať, na ktoré bude mať krátenie rozpočtu dopad. Rada preto žiada o predloženie metodiky pre rok 2014 v čo najskoršom termíne a žiada pripraviť pre rok 2015 novú koncepciu metodiky.

Rada vysokých škôl SR je orgánom samosprávy vysokých škôl, ktorý reprezentuje vysoké školy najmä voči ministerstvu školstva. Tvoria ju zástupcovia vysokých škôl a fakúlt zvolení akademickými senátmi vysokých škôl a akademickými senátmi fakúlt.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu