Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vysoké školy prídu na budúci rok podľa rozpočtu o vyše 21 miliónov eur

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vysoké školy prídu na budúci rok o 21,3 milióna eur. Vyplýva to zo štátneho rozpočtu, ktorý parlament schválil minulý týždeň. Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) pritom koncom augusta označil za svoju prioritu vybojovať v budúcoročnom rozpočte viac peňazí pre kvalitné programy na vysokých školách.

"Zníženie rozpočtu vysokých škôl o 21,3 milióna eur vzniklo v dôsledku opatrenia ministerstva financií prijatého na konsolidáciu verejných financií v procese prípravy rozpočtu na obdobie rokov 2014 – 2016. Minister školstva upozornil ministra financií na riziká vyplývajúce z tohto opatrenia," povedal ministrov hovorca Michal Kaliňák.

Predseda Rady vysokých škôl Viktor Smieško hovorí, že mnohé školy nebudú mať peniaze ani na základné činnosti. "Je to pre nás deprimujúce, lebo všetky vlády si dávajú do vyhlásení, že podporujú školstvo a vzdelanie, a toto je výsledok. Keď školy prežívajú zo dňa na deň, ťažko môžeme očakávať, že sa budeme zlepšovať vo svetových rebríčkoch," povedal Smieško. Pripomína, že v investíciách na vedu Slovensko zaostáva aj za okolitými štátmi. "V oblasti financií na výskum sme dlhodobo na úrovni predposledného miesta OECD. Za nami je len Mexiko," dodáva.

V súvislosti s navrhovaným znížením peňazí z rozpočtu sa zástupcovia vysokých škôl obrátili ešte v októbri listom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Podľa Smieška dostali len formálnu odpoveď, že ich žiadosť vybavuje Úrad vlády.

Školskí odborári v októbri s vládou vyrokovali pre budúci rok päťpercenté zvýšenie platov aj pre vysokoškolských učiteľov. Šéf Rady vysokých škôl hovorí, že v rámci rozpočtu na to nedostali peniaze.

"V novom roku nám majú dať zo štátnej pokladnice niečo navyše. Ale to sú len také sľuby," dodáva Smieško. Rezort školstva tiež potvrdil, že peniaze na zvyšovanie platov sa do rozpočtu vysokých škôl dostanú formou rozpočtového opatrenia začiatkom roku 2014. "Pokiaľ ide o finančné prostriedky na zvyšovanie platov, sú podľa informácií ministerstva financií rozpočtované v kapitole Všeobecná pokladničná správa," povedal Kaliňák.

Okresanie financií pre vysoké školy bude mať vplyv aj na rozpočet Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV), v rámci ktorej štát poskytuje peniaze na riešenie výskumných projektov. Potvrdil to aj hovorca ministra školstva. "APVV má menej peňazí, ako má zazmluvnené na projekty. Vypísala výzvy v rôznych oblastiach, ľudia sa prihlásili, vybrali ich komplikovaným výberovým konaním, bola s nimi podpísaná zmluva, rok, dva, tri to riešia a teraz agentúra APVV nemá dosť peňazí na financovanie projektov," hovorí Smieško. Dodáva, že agentúra nemá peniaze ani na nové projekty.

Prezident Slovenskej rektorskej konferencie Libor Vozár nechcel hodnotiť, aký bude mať znížený rozpočet vplyv na fungovanie vysokých škôl. "Budeme múdrejší, keď si to každý rektor zanalyzuje, keď budeme poznať metodiku rozdelenia finančných prostriedkov. Momentálne skutočne neviem," uviedol.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu