Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Malotriedne školy končia: Žiakov by do susedných obcí mali voziť autobusy

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V budúcom školskom roku zrejme skončí niekoľko ďalších malotriednych škôl. Žiakov prvého stupňa, ktorí prídu o školu vo svojej obci, by na vyučovanie mali voziť školské autobusy. Povedal to šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD). Školské autobusy v parlamente už niekoľkokrát neúspešne navrhoval exminister školstva Martin Fronc (KDH).

Novela školského zákona, ktorú už podpísal aj prezident SR, zavádza od 1. septembra 2015 v triedach minimálne počty žiakov. "Je to dostatočný predstih, aby sa veci mohli doriešiť v spolupráci so zriaďovateľmi," uviedol minister. Podľa zákona musí byť v triede, kde sú žiaci dvoch ročníkov prvého stupňa, 12 žiakov. V triedach prvého ročníka bude musieť byť aspoň 11 žiakov, v triedach druhého až štvrtého ročníka 13 a na druhom stupni 15 žiakov. Pri rušení malotriedok však podľa ministra bude zohľadnený kultúrno-historický význam, klimatické prostredie, dostupnosť plnoorganizovanej školy či špecifiká na jazykovo zmiešaných územiach.

Rezort školstva rokoval o racionalizačných opatreniach so 129 školami, väčšinou išlo o malotriedky. Výsledkom bolo zrušenie troch škôl už k aktuálnemu školskému roku. Dvom školám ministerstvo navrhuje zrušenie k septembru 2014. Ďalším 18 rezort navrhol, aby školu zavreli v prípade, že k 31. máju budúceho roka vykážu pre nasledujúci školský rok v triede menej ako 12 žiakov. Zriaďovatelia návrh nemusia rešpektovať. Ak ho však neprijmú, nemôžu žiadať o ďalšie peniaze v rámci dohodovacieho konania a školu si musia dofinancovať z iných zdrojov.

Najväčšia racionalizácia a optimalizácia škôl a tried však podľa Čaploviča čaká stredné školstvo. "Veď na 42.000 absolventov základných škôl v roku 2012/2013 je ponúkaných okolo 82.000 miest na našich stredných školách. Zriaďovatelia stredných škôl sa musia konečne spamätať a prestať kľučkovať," zdôraznil šéf rezortu.

V prvom polroku 2014 bude ministerstvo finišovať s prípravou nového zákona o financovaní škôl. "Financovanie na žiaka už nepostačuje, neodzrkadľuje kvalitu, integráciu, sociálnu inklúziu," hovorí šéf rezortu. Jedným z kritérií podľa neho bude počet žiakov v triedach, uplatniteľnosť v ďalšom vzdelávaní a na trhu práce, ale aj merateľné aj kvalitatívne ukazovatele.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu