Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Dzurinda: Téza, že niet kde šetriť, je veľmi nepravdivá

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Téza, ktorú vyslovujú vládni predstavitelia, že niet kde šetriť, je veľmi nepravdivá. Vyhlásil to dnes dvojnásobný expremiér a bývalý minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) počas rozpravy k návrhu zákona o štátnom rozpočte.

Svoje tvrdenie demonštroval na plánoch rezortu zahraničných vecí, ktoré otvára tri nové veľvyslanectvá, a to v Macedónsku, Gruzínsku a Moldavsku. Dzurinda to považuje za zbytočný luxus a prepych. "Deje sa tak v období, ktoré je charakteristické búrlivým rozvojom technológií, komunikuje sa krížom-krážom a funguje aj Európska diplomatická zahraničná služba," upozornil.

Na margo nového veľvyslanectva v Macedónsku, ktoré sme doteraz pokrývali z Belehradu, opozičný poslanec poznamenal, že hlavnou úlohou nového slovenského veľvyslanca je "efektívne pôsobenie na Macedónsku stranu, aby prijala recipročné opatrenia a zriadila rezidenčný úrad v Bratislave". "Je to absurdný krok. Macedónsky veľvyslanec je vo Viedni a Macedónsko čaká od Slovenska väčšiu podporu, aby sa pohli z miesta, teda niečo úplne iné. Mám veľmi vážne pochybnosti, čo bude náš veľvyslanec v Skopje vybavovať," povedal.

Dzurinda zároveň poukázal, že platiť budeme aj za veľvyslanectvo v Gruzínsku, ale najabsurdnejšie sa mu javí Moldavsko, ktoré sme doteraz pokrývali z Bukurešti. "Konzulárne služby nám v Kišiňove začali vybavovať Maďari. Spokojní boli všetci. Nerozumiem, prečo dnes potrebujeme novú budovu a nových diplomatov v Moldavsku, keď to takto fungovalo," konštatoval člen Zahraničného výboru NR SR s tým, že kto nedokáže šetriť v malom, nedokáže šetriť ani vo väčšom.

Mikuláš Dzurinda považuje za krajný luxus aj plánovanú výstavbu novej administratívnej budovy pre rezort zahraničných vecí. "V súčasnej budove je priestoru habadej. A keby aj, to máme v Bratislave málo administratívnych budov? Nemáme na rekonštrukcie ambasád, ale máme peniaze na novú budovu?" pýtal sa.

Predseda výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD) podľa svojich slov čakal od Dzurindu štátnickejší príhovor. "Venoval sa z hľadiska verejných financií omrvinkám, jednému konkrétnemu rezortu, čo je z pohľadu expremiéra veľmi slabé. Nerozumiem, ako môže nerozumieť tomu, že západný Balkán je prioritou našej zahraničnej politiky a tam, kde máme priority, nemali by sme ustupovať a mať menej zastupiteľstiev," myslí si Blaha s tým, že by teda nemal ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi (nominant Smeru-SD) uštedrovať takéto "štuchance".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu