Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dzurinda sa ešte odísť nechystá: Na novom poste chce zúročiť všetky skúsenosti

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Zvolenie za prezidenta Centra pre európske štúdie (CES) je pre Mikuláša Dzurindu výzva. Ako povedal v rozhovore, nad ponukou veľmi nerozmýšľal, lebo politiku má rád.

„CES je inštitúcia, ktorá už je významná, ale môže byť ešte významnejšia a ešte vplyvnejšia. Je tu totiž dopyt po politických radách, dopyt po návrhoch na politické riešenia problémov, ktoré existujú a existovať budú. Zdá sa, že v globalizujúcom sa svete výziev, problémov a ťažkostí neubúda ale pribúda a pribúdať bude. Teda beriem to ako výzvu využiť všetko, čo som skúsil, zažil, čo som sa naučil,“ povedal. Obrovskou devízou a šancou think tanku, ktorým CES je, je podľa Dzurindu to, že ľudia majú aj čas, aj kapacity premýšľať nielen v horizonte jednotlivých dní a týždňov, ale zamýšľať sa aj nad trendmi, ktoré prebiehajú a ktoré môžu prebiehať. „Tak trošku pomáhajme lídrom byť pripravení na trendy, na výzvy a na tie ťažkosti, ktoré môžu prísť. Takúto pečať CES-u by som chcel vtlačiť,“ dodal.

Prijatie funkcie prezidenta CES neznamená podľa Dzurindu, že by odchádzal zo slovenskej politiky a smeroval do zahraničnej. „Nepovedal by som to takto. Ľudia sa ma pýtajú, čo chcem v tejto funkcii urobiť pre Slovensko. No všetko, čo urobím pre Európu dobrého, bude dobré pre Slovensko. EÚ sme my, my sme EÚ, aj my sme EÚ. Čiže nedá sa to celkom takto striktne oddeliť. Ale tak, ako som si nevymyslel, že sa budem uchádzať aktívne o funkciu prezidenta CES-u, nápad neprišiel z mojej hlavy, tak som sa nezamýšľal nad budúcnosťou z pohľadu nejakých mojich vlastných záujmov, alebo ambícii,“ povedal. To podľa neho bude riešiť čas. „Ja som človek, ktorý rád reaguje na ponuku, keď vidí, že je dopyt. Keď je dopyt, môže byť aj ponuka. Tak uvidím, čo prinesie život, ale žiadne dramatické rozhodovania by som v tejto súvislosti teraz nevidel,“ dodal. 

Bývalého predsedu vlády SR a bývalého ministra zahraničných vecí Mikuláša Dzurindu v decembri zvolili za prezidenta CES. Centrum pre európske štúdie (CES) je politickým think tankom Európskej ľudovej strany (EPP), ktoré bolo založené v roku 2007 na podporu a presadzovanie politických hodnôt kresťanských demokratov a konzervatívcov. CES vytvára a podieľa sa na príprave programov EPP a politických dokumentov. Organizuje semináre a školenia o politikách EÚ a vytvára platformu pre diskusiu medzi odborníkmi, politikmi a európskou verejnosťou. Mikuláš Dzurinda prebral túto funkciu po zosnulom Wilfriedovi Martensovi. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu