Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rozpočet podľa Kažimíra: Prichytený pri utešovaní fikciou o slovenských chudákoch!

Minister vie ako na rozpočet
Minister vie ako na rozpočet (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Počas rozpočtovej diskusie v parlamente, minister financií Peter Kažimír okrem počúvania kritiky svojho návrhu, stíha čítať aj poviedky Jonáša Záborského. Tento raz si vybral Dva dni v Chujave, kde autor vykresľuje biednu situáciu slovenských obyvateľov Uhorska v druhej polovici 19. storočia. Výraz tváre zaručuje pútavý dej, v ktorom náš minister možno hľadá inšpiráciu, ako v ťažkých časoch vedia Slováci prežiť aj z minima. Veď iba nedávno vyhlásil minister, že by vedel mesiac vyžiť z 300 eur.

 Možno vtedy zabudol podotknúť, že myslel na 19. storočie, v ktorom by také peniaze predstavovali ozajstný luxus.

Netreba ale zabúdať, že dielo, ktoré sa počas diskusie v pléne, určite dobre číta, je len poviedka. Inými slovami, poviedka obsahuje do určitej miery vymyslený príbeh a nádych dramatickosti.

Dráma totiž nastáva vtedy, keby si mal obyčajný človek za 300 eur kúpiť hodinky za niekoľko tisícok eur, ktorými sa prezentujú viacerí politici Smeru.

Poviedka vyzerá celkom pútavo
Zobraziť galériu (1)
Poviedka vyzerá celkom pútavo  (Zdroj: SITA)

Ale je možné, že z príbehu známeho spisovateľa sa len utešuje, že takto hlboko sociálna situácia na Slovensku už neupadne. Dôvod je jasný. Kažimírov rozpočet v parlamente prejde a hospodárenie Slovenska na čele so sociálnymi demokratmi bude v dohľadnej dobe prebytkové a zostane aj na vianočné darčeky.

Vyvrcholenie zaujímavého príbehu sa dočkáme snáď už čoskoro.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu