Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kaliňák dnes prednesie správu o Gorile

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Minister vnútra dnes o 14:00 poslancom podá informáciu o aktuálnom stave vyšetrovania kauzy Gorila. Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa naposledy v auguste vyjadril, že v troch stíhaniach v kauze Gorila sa podarí do konca septembra rozhodnúť meritórne, teda vo veci samej.

V troch stíhaniach, ktoré sa začali vlani v novembri, vykonali doteraz podľa Kováčika výsluchy svedkov a zadovážili listinné materiály. "Po ich vyhodnotení je potrebné vypočuť ešte ďalších svedkov, pričom po vykonaní týchto úkonov bude vo veciach meritórne rozhodnuté, a to s predpokladaným ukončením veci približne do konca mesiaca september 2013," napísal vtedy v správe.

Kováčik spomína aj trestné stíhanie pre korupciu, pre ktoré požiadali o súčinnosť Fond národného majetku. Špeciálny prokurátor uvádza, že doteraz sa nepodarilo zadovážiť také dôkazy, na základe ktorých by bolo možné obviniť konkrétnu osobu. V marci polícia informovala, že sa začalo stíhanie v súvislosti s privatizáciou Slovenských elektrární.

Dokumenty s názvom Gorila a Gorila 1 vypovedajú o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou v nedávnej minulosti. Rozsiahly materiál popisuje dosadzovanie nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami. Hoci sa potvrdilo, že akciu s názvom Gorila SIS skutočne zrealizovala, pravosť spisov zverejnených na internete nie je dokázaná, naopak, viacerí aktéri figurujúci v dokumentoch autenticitu informácií spochybnili.

Z aktívnych politikov bol podľa Gorily v konšpiračnom byte finančnej skupiny Penta dnešný predseda vlády Robert Fico, vtedy ešte opozičný poslanec a predseda Smeru. Fico doteraz odmieta odpovedať na otázku, či v byte naozaj bol, tak, ako sa to popisuje v údajnom spise SIS, ktorého autenticita nebola oficiálne potvrdená.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu