Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Konečne začali konať! Regulačný úrad reaguje na kritiku zvyšovania cien energií

Jozef Holjenčík
Jozef Holjenčík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) dnes začal cenové konanie voči SSE - Distribúcia, a. s., (SSE-D) a SPP - Distribúcia, a. s., (SPP-D). Informoval o tom hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

"Predseda úradu Jozef Holjenčík vydal zároveň pokyn na okamžitú kontrolu subjektov, kde je podozrenie na nekorektné správanie voči zákazníkom. Na základe podnetov občanov z posledných dní, úrad pokračuje v intenzívnom hľadaní spôsobov riešenia špecifických problémov, ktoré vznikli pri zavádzaní nových taríf pre distribúciu elektriny a plynu pre niektoré skupiny odberateľov," spresnil. 

Cieľom je podľa Igaza odstrániť vzniknuté mimoriadne dopady na dotknuté skupiny odberateľov a zabrániť akejkoľvek diskriminácii. Úrad zároveň hľadá možnosti, ako zachovať avizovaný pokles nákladov za elektrinu a plyn a súčasne vytvoriť dostatočný časový priestor pre odberateľov na prípadnú výmenu ističa.

"Vzniknutá situácia totiž ukázala, že mnohí odberatelia doteraz predimenzovaným ističom nevenovali pozornosť. Úrad bude občanov po prijatí riešení okamžite informovať," dodal hovorca ÚRSO. Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) po stredajšom (18. 1.) rokovaní vlády vyhlásil, že kabinet vyslovil "zásadný politický nesúhlas" s regulačným rámcom v energetike na rok 2017. ÚRSO sa teraz podľa neho v rámci tzv. autoremedúry (opravy vlastného rozhodnutia) vráti k distribučným poplatkom za elektrinu a plyn na úroveň roku 2016.

Predseda ÚRSO Holjenčík podľa Fica na rokovaní vlády oznámil, že je pripravený stiahnuť obidve rozhodnutia regulačného úradu, pokiaľ ide o fixné poplatky pri distribúcii elektriny v pôsobnosti SSE-D, ako aj pri fixných poplatkoch týkajúcich sa odberu plynu. "To v praxi znamená, že rok 2017 bude fungovať na základe tých istých podmienok a tých istých kritérií, ako tomu bolo v roku 2016," dodal predseda vlády.

Viac o téme: Jozef HoljenčíkÚrad pre reguláciu sieťových odvetvíRadoslav Igaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu