Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Platy ústavných činiteľov v roku 2014 zrejme zmrazia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Platy ústavných činiteľov by sa v roku 2014 mali zmraziť. Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania.

Ešte predtým poslanci schválili, že právnu normu prerokujú v skrátenom legislatívnom konaní. Platy ústavných činiteľov, sudcov, prokurátorov a verejného ochrancu práv podľa návrhu zostanú na úrovni roka 2013.

Premiér Robert Fico po rokovaní kabinetu 6. novembra pripomenul, že takýto návrh sa prvý raz objavil v čase vypuknutia finančnej a hospodárskej krízy počas jeho prvej vlády. „Pravidelne každý rok mali ústavní činitelia zmrazené platy s výnimkou sudcov,“ dodal. Tento rok sudcovia dobrovoľne súhlasili so zmrazením svojej valorizácie, ktorá sa použila na čiastočné vykrytie peňazí na platy justičnej administratívy.

Tentoraz by mali byť zmrazené platy všetkých ústavných činiteľov, sudcom a prokurátorom ostane 13. a 14. plat. Štát rozhodnutím ušetrí takmer 8,2 milióna eur. S týmito zdrojmi sa počíta aj pri zostavovaní štátneho rozpočtu.

Združenie sudcov Slovenska zmrazovanie platov sudcov nepodporuje. "Treba začať tým, že platy sudcov sú jediným zdrojom ich príjmov. Sudcovia nemôžu ani podnikať, ani štrajkovať. A teda budú právnym postupom, právnym spôsobom uplatňovať svoje právo na valorizáciu. Združenie sudcov bude podporovať sudcov, pretože úloh a súdnych prípadov na súdoch pribúda a platy sudcov sú aj podľa ústavného súdu garanciou ich nezávislosti," uviedla prezidentka Združenia sudcov Slovenska Dana Bystrianska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu