Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

OĽaNO navrhuje právo na dobrú správu vecí verejných

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Rozšíriť katalóg politických ústavných práv o právo na dobrú správu vecí verejných navrhujú v novele ústavného zákona poslanci za OĽaNO Igor Hraško a Miroslav Kadúc.

Parlament diskusiou k právnej norme otvorí 11. deň 25. schôdze. "Pojem ´dobrá správa´ je súhrnom zásad a požiadaviek v modernom demokratickom právnom štáte, ktorých spoločným cieľom je kvalitné, efektívne, transparentné a riadne fungovanie verejnej správy," vysvetľujú poslanci obyčajných ľudí.

Navrhované Právo na dobrú správu vecí verejných vychádza z ustanovení článku 41 Charty základných práv Európskej únie. Obsahuje zachované tri základné princípy – nestrannosť, spravodlivosť a primeranosť.

V zmysle princípu nestrannosti by mali orgány verejnej moci konať objektívne, nezaujato a zároveň by mali dohliadať, aby jednotliví činitelia orgánov verejnej moci vykonávali svoje povinnosti rovnako nestranne bez ohľadu na ich vlastné osobné presvedčenie a záujmy.

Princíp spravodlivosti znamená v tomto kontexte predovšetkým právo na spravodlivý proces zahŕňajúci právo priamo dotknutej osoby byť účastníkom postupu, v ktorom sa vydáva akt vykonávateľa verejnej správy. Zmyslom tretieho atribútu je primeranosť, ktorá zabezpečuje hlavne rýchlosť a efektívnosť konania.

Poslanci budú hovoriť aj o ústavnej novele zákona o konflikte záujmov, ktorú predložili opoziční zákonodarcovia. Vládny Smer-SD už avizoval, že nové, prísnejšie majetkové priznania pre verejných funkcionárov nepodporí.

Opozícia navrhuje, aby majetkové priznania podával širší okruh verejných funkcionárov, napríklad vedúci kancelárie prezidenta či NR SR, šéf vojenského spravodajstva, či prezident policajného zboru. Verejní funkcionári by mali povinne oznamovať súkromné dary presahujúce 4 000 eur. Opoziční poslanci chcú novelou dosiahnuť, aby verejní funkcionári uvádzali všetky svoje príjmy, nielen vybrané.

Majetkové priznania majú byť podrobnejšie. Funkcionári by museli popísať majetok, ktorý je drahší ako 10 000 eur. Nestačí napísať, že vlastnia auto, ale aj jeho továrenskú značku. Zmenou v porovnaní so súčasnosťou má byť aj to, že majú priznávať aj požičané veci. Smer-SD spolu s opozíciou pripravovali návrh novej legislatívy od minulej jesene.

Právnu normu opozícia do NR SR predložila v podobe, s ktorou podľa Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS) pôvodne súhlasil aj predseda parlamentu Paška. Vládny Smer-SD časom prestal podporovať zmeny v podávaní majetkových priznaní, Paška podľa Beblavého nikdy nevysvetlil zmenu postoja. Do ukončenia schôdze zostáva zákonodarcom prerokovať 18 bodov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu