Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Opozícia: Novelu vysokoškolského zákona napadneme na ústavnom súde!

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Opozícia napadne novelu vysokoškolského zákona na ústavnom súde. Poslanec NR SR za KDH Martin Fronc oznámil, že zozbieral pod podanie na ústavný súd 31 podpisov.

Ako povedal dnes na tlačovej besede, dôvodom je priama retroaktivita pri akreditácii vysokých škôl. Upozornil, že komplexná akreditácia rozhoduje, či vysoká škola bude zaradená ako škola univerzitného alebo neuniverzitného typu.

Opoziční poslanci napádajú paragraf 84, ktorý zaviedol priamu retroaktivitu pri komplexnej akreditácii. V decembri 2012 bola prijatá novela vysokoškolského zákona, ktorá zaviedla, že vysoké školy pri komplexnej akreditácii budú hodnotené pri zaradení medzi univerzitné aj za obdobie, keď nepoznali kritériá. To je podľa Fronca priama retroaktivita. Pod návrh na ústavný súd sa podpísali poslanci KDH a Mosta-Híd, ale aj niekoľkí z SDKÚ-DS a OĽaNO.

Komplexná akreditácia všetkých vysokých škôl sa začne na budúci rok v apríli. Nové kritériá na hodnotenie vysokých škôl by mali podľa rezortu školstva priniesť kvalitnejšie študijné programy, čo bude prepojené s ich financovaním. Dôraz by sa mal pri hodnotení klásť najmä na výskum.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu