Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Opozícia aj učitelia kritizujú: Päťpercentné zvýšenie platov nestačí!

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Zvýšenie tarifných platov učiteľov o päť percent je podľa opozičných poslancov aj učiteľov málo. Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) sa v správe o stave školstva zaviazal, že zárobky učiteľov do roku 2016 dosiahnu 1,2-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve.

Podpredseda školského parlamentného výboru a exminister školstva Martin Fronc (KDH) hovorí, že ak sa minister školstva chce priblížiť k tejto hranici, každoročne by platy učiteľov mali stúpnuť minimálne o desať percent.

"Domnievam sa, že to, čo by vláda mohla dať, aby dodržala deficit, by mal byť opakovaný priemerný nárast minimálne okolo tých 10 percent, aby sa to dotiahlo na tú víziu 1,2-násobku priemerného platu," povedal dnes Fronc po rokovaní školského parlamentného výboru. Ani pri 10-percentnom zvýšení by podľa neho platy za dva roky nedosiahli hranicu 1,2-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) by mal priemerný plat na základných a stredných školách v budúcom roku dosiahnuť 962 eur, pričom priemerný plat v národnom hospodárstve odhaduje ministerstvo na úrovni 845 eur.

Správa o stave školstva podľa Fronca nemá z pohľadu finančných záväzkov reálnu výpovednú hodnotu. "Oznámiť niečo bez finančného krytia nepovažujem za zodpovedné," zdôraznil. V dokumente je podľa neho viacero rozporov a poslanci budú od ministra na výbore žiadať, aby sa našlo finančné krytie. Podľa správy o stave školstva by sa mali investície do regionálneho školstva zvýšiť o 110 miliónov eur a o 20 miliónov do vysokého školstva.

Poslankyňa Jana Žitňanská (nezaradená) hovorí, že aj v tomto roku sa platy učiteľov na základných a stredných školách zvýšili o päť percent a pedagógovia to de facto nepocítili na výplatných páskach. "Hovorila som s viacerými učiteľmi, ktorí sú rozčarovaní, kvôli tomu, že aj tento rok to zvýšenie len tak-tak že pokrylo infláciu. Na druhej strane každé zvýšenie je dobré, treba to však diferencovať, aby kvalitní učitelia dostali viac," upozornila Žitňanská. Šéf rezortu školstva má podľa nej veľkú úlohu pri príprave nového zákona o financovaní, aby na základe neho dostali viac kvalitní učitelia. Zmeny vo financovaní chce ministerstvo pripraviť na budúc rok.

Predseda parlamentného výboru Mojmír Mamojka (Smer-SD) naopak považuje zvýšenie platov učiteľov za "dobré a reálne". "Minister školstva nikdy nenamietal, že učitelia si zaslúžia viac. Len to narážalo na ekonomické možnosti. Teraz sa tá ekonomická situácia jemne vylepšuje nielen u nás, ale aj všade v Európe, tak si myslím, že to je niečo, čo je dobré a je to reálne," uviedol Mamojka.

Zvýšenie tarifných platov pre učiteľov a odborných zamestnancov na základných a stredných školách o päť percent, ktoré vyrokoval Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku s vládou minulý týždeň, kritizujú aj Nové školské odbory (NŠO) a učitelia, ktorí organizovali minulý rok štafetový štrajk. Podľa dohody by si mali o päť percent prilepšiť aj vysokoškolskí učitelia, nepedagogickým zamestnancov ako kuchárky či školníci by platy mali stúpnuť o dve percentá. Celkovo by na vyššie platy školských zamestnancov malo ísť v budúcom roku 80 miliónov eur.

"Predsedníctvo NŠO nepovažuje zvýšenie platov o 5 % za žiaden citeľný pokrok. Aj naďalej odmietame tézu, že Slovensko nemá momentálne na to, aby investovalo do svojej budúcnosti, do vzdelania detí a mládeže. Sme presvedčení, že peniaze na školstvo by sa našli," uviedli vo svojom stanovisku NŠO. Vláda podľa nich namiesto hľadania peňazí podporuje finančné skupiny, či veľkých podnikateľov.

"Myslíme si, že táto vláda, bohužiaľ tak ako predchádzajúce, nevyvíja žiadnu reálnu snahu o to, aby pozdvihla školstvo na kvalitatívne vyššiu úroveň," reagovali tiež nové odbory. Uskutočnené rokovania o zvýšení platov označili za divadlo.

Učitelia, ktorí stáli vlani za štafetovým štrajkom, kritizujú predstaviteľov školského odborového zväzu, že na rokovania s vládou neprišli s vlastnými požiadavkami, ale len vychádzali z Čaplovičovej správy o stave školstva. Tá je podľa nich len bezvýznamným zdrapom papiera. "Deklarované záväzky do roku 2016 sú už definitívne v rovine sci-fi a predstavy do roku 2020 prechádzajú do žánru fantasy," domnievajú sa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu