Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Okruh osôb, ktoré budú môcť rozhodnúť o prerušení letu by sa mal rozšíriť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Okruh osôb, ktoré budú môcť v prípade narušenia vzdušného priestoru rozhodnúť o zostrelení lietadla by sa mal rozšíriť. Vyplýva to zo zákona, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní a ktorým sa mení a dopĺňa zákon o Ozbrojených silách Slovenskej republiky.

O prerušení letu rozhoduje minister obrany. V čase jeho neprítomnosti by tak po novom mohol rozhodnúť aj minister vnútra, minister spravodlivosti, minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja alebo na základe poverenia predsedom vlády iný jej člen.

"Cieľom návrhu zákona je rozšírenie okruhu osôb oprávnených rozhodnúť o použití opatrení Ozbrojených síl Slovenskej republiky proti narušiteľovi vzdušného priestoru z dôvodu vzájomnej zastupiteľnosti týchto osôb," uvádza sa v dôvodovej správe.

Pri narušení vzdušného priestoru môže armáda použiť odklonenie letu, vynútenie pristátia, hrozbu použitia zbrane, vystrelenie varovných výstrelov alebo varovných svetelných signálov mimo narušiteľa vzdušného priestoru. Zostrelenie lietadla je možné, ak z okolností jasne vyplýva, že by vzdušný objekt mal byť použitý proti životom ľudí, na spôsobenie obzvlášť závažného následku a ak ide o jediný prostriedok na odvrátenie tohto nebezpečenstva.

Zákon má rozšíriť aj možnosti použitia Ozbrojených síl SR. Tie by po novom mohli zabezpečovať aj ochranu majetku štátu v správe ministerstva obrany, ktorú v súčasnosti zabezpečuje Vojenská polícia. "Aplikačná prax poukázala na potrebu rozšíriť možnosti použitia ozbrojených síl o ochranu majetku v správe MO SR," uvádza sa v dôvodovej správe.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu