Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Nezľaknite sa: Rusi dnes začnú s pozorovacími letmi nad Slovenskom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ČTK)

MOKSVA - Rusi dnes zahajujú monitorovacie lety nad Českou republikou a Slovenskom. Ide o pozorovacie misiu v rámci programu Otvorené nebo. Oznámila to agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany. Počas minuloročnej misie došlo na čáslavskom letisku k havárii ruského lietadla Antonov. Nehoda si vtedy vyžiadala šesť zranených.

"Skupina ruských inšpektorov má v pláne vykonávať pozorovacie lety nad Slovenskom a Českou republikou na palube lietadla An - 30B od 20. do 26. októbra. Ide o naplnenie medzinárodnej Zmluvy o otvorenom nebi," uviedol Sergej Ryžkov z ruského ministerstva obrany. Ako spresnil, misie budú prebiehať na Slovensku z leteckej základne v Malackách od 20. do 23. októbra a v Českej republike zo základne v Pardubiciach od 23. do 26. októbra.

Pôjde už o 35. a 36. monitorovacie lety, ktoré bude Rusko vykonávať nad územím štátov Severoatlantickej aliancie (NATO), poznamenala RIA Novosti.

Zmluva o otvorenom nebi, ktorá vstúpila do platnosti 1. januára 2002, má prehlbovať vzájomnú dôveru medzi jednotlivými štátmi. Podpísalo ju 34 krajín. Dohoda umožňuje pozorovacie lety nad územím jednotlivých členských štátov a prispieva tak k otvorenosti a transparentnosti. Členské štáty si pozorovacími rokmi overujú údaje, ktoré si vopred vzájomne deklarovali.

Rusi vykonávali v Českej republike pozorovacie misiu aj v minulom roku. Ich lietadlo Antonov vtedy 23. mája ,keď sa vracalo z prieskumného letu, havarovalo. Pri pristávacom manévri sa zrejme zlomila predná noha podvozku lietadla, stroj opustil pristávaciu dráhu a začal horieť. Na palube bolo 23 ľudí, šesť z nich bolo zranených, bolo medzi nimi päť ruských a jeden český vojak, väčšinou utrpeli popáleniny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu