Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Okruh ľudí, ktorí môžu nariadiť prerušenie letu, sa má rozšíriť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Okruh členov vlády, ktorí by za presne stanovených podmienok mohli rozhodnúť o prerušení letu narušiteľského lietadla, sa má rozšíriť. Takéto prípadné rozhodnutie je predovšetkým v kompetencii ministra obrany.

Podľa súčasného znenia zákona o Ozbrojených silách SR by ho mohol v čase jeho neprítomnosti zastúpiť člen vlády poverený premiérom, pričom by to mohol byť len niekto z trojice minister vnútra, minister spravodlivosti alebo minister dopravy.

Vláda na dnešnej 86. schôdzi posúdi novelu, ktorá by okruh týchto možných zástupcov ministra obrany pre vydanie pokynu na prerušenie letu rozšírila na ktoréhokoľvek člena vlády, ktorého by poveril premiér. Aj podľa navrhovanej zmeny by však prioritnými zástupcami šéfa rezortu obrany pre túto prípadnú úlohu zostali spomínaní traja ministri.

Študentom, ktorí absolvujú strednú školu na Ukrajine, by sa mal zjednodušiť postup, ak chcú pokračovať vo vysokoškolskom vzdelávaní na Slovensku. Rezort školstva predložil kabinetu návrh na uzavretie dohody medzi našou vládou a Kabinetom ministrov Ukrajiny o vzájomnom uznávaní rovnocennosti dokladov o vzdelaní.

Financovanie vedy, výskumu a vývoja na Slovensku patrí k najnižším v Európskej únii. Vyplýva to z materiálu rezortu školstva s názvom Správa o stave výskumu a vývoja v SR za rok 2012, ktorý majú na stole ministri.

Napriek pomerne vysokému rastu slovenského hospodárstva zaostáva rozvoj výskumu, vývoja a inovácií za európskym priemerom, konštatujú tvorcovia materiálu. Na výskum a vývoj na Slovensku šlo podľa predbežných údajov minulý rok viac ako 585 miliónov eur. Takmer 328 miliónov eur bolo z verejných prostriedkov a zo súkromných zdrojov to bolo približne 257 miliónov. V roku 2011 sme dali na výskum a vývoj viac ako 468 miliónov eur.

Poradný orgán, ktorý v roku 2011 zrušila vláda Ivety Radičovej, má od januára 2014 opäť fungovať. Do konca roka chcú výbor pre seniorov, pôsobiaci pod radou vlády pre ľudské práva, transformovať na samostatnú radu vlády.

Táto úloha vyplýva z Národného programu aktívneho starnutia na roky 2014 - 2020, ktorý na dnešnom rokovaní prerokuje vláda. Seniorská rada bude ako poradný orgán tlačiť na prispôsobovanie politiky procesu starnutia.

Vláda by dnes mala odsúhlasiť návrh Národného akčného plánu na najbližších päť rokov, ktorým chce zabezpečiť presadenie európskeho nariadenia o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a rastlín pomocou regulácie obchodu s nimi.

Potláčať nelegálny obchod s ohrozenými druhmi má zvyšovanie povedomia verejnosti, prijímanie efektívnych akcií na vynucovanie práva a podpora spolupráce medzi kompetentnými orgánmi na národnej aj medzinárodnej úrovni. Nelegálny obchod s voľne žijúcimi živočíchmi a rastlinami vážne znižuje ich stavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu