Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Chmel: Spôsob, akým sa u nás diskutuje o ľudských právach, vyvoláva znepokojenie

Rudolf Chmel
Rudolf Chmel

BRATISLAVA – Verejná diskusia o ľudských právach v Slovenskej republike sa v ostatných týždňoch vyvíja smerom, ktorý vyvoláva oprávnené znepokojenie. Tvrdí to predseda výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolf Chmel (Most-Híd) vo svojom vyhlásení, ktoré sa týka aktuálnej situácie v oblasti ľudských práv v SR.

 Chmel konštatuje, že sa v súčasnosti podkopávajú základy minimálneho konsenzu o ľudských právach, prijaté na základe Listiny základných práv a slobôd. Ako príklad tohto stavu uvádza opatrenia vlády a štátnych orgánov, ktoré sú podľa jeho názoru "spochybniteľné prinajmenšom z pohľadu ich súladu s ľudskoprávnymi princípmi". Chmel v tejto veci menuje napríklad zákon o hmotnej núdzi, zákrok polície v Moldave nad Bodvou či pokračovanie kauzy Malinová.

 Podľa Chmela sa naďalej prehlbuje marginalizovanie témy ľudských práv, ktoré poznačilo začiatok vládnutia Smeru–SD v roku 2012. "Dnešný nesystémový prístup vlády rovnako ako neriešenie kľúčových problémov či obchádzanie viditeľných káuz túto situáciu iba zhoršuje," uviedol Chmel. "Apelujem preto najmä na občianske združenia a mimovládne organizácie, aby sa vo svojom úsilí nenechali znechutiť a vyvíjali sústredený tlak na aktívne riešenie ľudskoprávnej agendy," uviedol Chmel vo svojom stanovisku.

Ďalším dôvodom Chmelovho znepokojenia je negatívny postoj niektorých kresťanských spolkov i členov parlamentu k prijatiu celoštátnej stratégie ľudských práv. "V tejto súvislosti vyzývam preto všetkých, ktorým nie sú ľudskoprávne otázky ľahostajné, k obnoveniu demokratického dialógu a vecného prístupu," uviedol Chmel.

Aktivitu Rudolfa Chmela víta aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, pod ktorého rezort agenda ľudských práv patrí. Pripomína ale zároveň, že dialóg o ľudských právach je dlhodobý proces. "Ani v prípade diskusie o Celoštátnej stratégii ochrany a podpory ľudských práv tak nemožno očakávať, že nastane okamžitý konsenzus všetkých strán, naopak, je potrebné sa pripraviť na trpezlivý proces približovania pozícií v témach, ktoré spoločnosť rozdeľujú," povedal Lajčák.

Podobne ako Chmel, aj šéf slovenskej diplomacie apeluje na čo najaktívnejšie angažovanie sa občianskej spoločnosti v rámci tejto témy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu