Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vládne zmeny v hmotnej núdzi sú protiústavné, tvrdí Mihál

Jozef Mihál
Jozef Mihál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládny návrh zákona o pomoci v hmotnej núdzi je podľa poslanca Jozefa Mihála (SaS) protiústavný. V parlamentnej rozprave upozornil na to, že podľa Ústavy SR má každý človek v hmotnej núdzi právo na pomoc, ktorá je nevyhnutná na zabezpečenie základných životných podmienok.

Ak podľa exministra práce a sociálnych vecí osoba v hmotnej núdzi odmietne účasť na obecných prácach, nebude mať zabezpečené základné životné podmienky. Za protiústavný Mihál označil aj vládny návrh, podľa ktorého samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a členovia ich rodiny budú vylúčení zo systému hmotnej núdze.

Podal preto pozmeňujúci návrh, aby mali na pomoc v hmotnej núdzi nárok aj SZČO so žiadnym alebo nízkym príjmom. Ak podľa neho poslanci Smeru-SD vládny návrh zákona v predloženej podobe schvália, strana SaS bude v tejto veci iniciovať podanie na Ústavný súd.

Poslanec Viliam Novotný (SDKÚ-DS) podal pozmeňujúci návrh, aby sa dávky sociálneho poistenia, ako sú dôchodky alebo nemocenské dávky, pri rodinách s deťmi v plnej miere nezapočítavali do príjmu na účely hmotnej núdze. Na dávky v hmotnej núdzi by tak mali mať nárok aj rodiny s deťmi, ktorých jediným príjmom sú dôchodky alebo nemocenské dávky. 

Základnú dávku v hmotnej núdzi v sume 61,6 eura má štát podľa navrhovaného zákona od začiatku budúceho roka vyplácať len tým plnoletým sociálne odkázaným osobám, ktoré mesačne odpracujú v rámci malých obecných služieb alebo dobrovoľníckych prác aspoň 32 hodín. Základným predpokladom tejto podmienky však bude, že mu takúto činnosť obec ponúkne.

Ak ani jeden z rodičov nevyužije ponuku obce a nebude pracovať, rodina nedostane aktivačné príspevky, ani základnú dávku v hmotnej núdzi na rodičov. Rodina by však mala naďalej nárok na príspevok na bývanie a na dávky na deti. Pri štvorčlennej rodine, kde ani jeden z rodičov nepracuje, by tak suma sociálnych dávok klesla zo 156 eur na 36 eur. 

Rezort práce navrhuje zaviesť osobitný príspevok v sume 63,07 eura pre dlhodobo nezamestnaných, ktorí pred nástupom do zamestnania poberali pomoc v hmotnej núdzi a začali pracovať. Podmienkou bude, aby ich príjem z práce bol najmenej vo výške minimálnej mzdy a najviac vo výške trojnásobku minimálnej mzdy a domácnosti, ktorej je zamestnaná osoba členom, sa prestane poskytovať pomoc v hmotnej núdzi.

Príspevok sa má pri splnení podmienok poskytovať najviac šesť mesiacov. Nový zákon o pomoci v hmotnej núdzi zachováva 17,2-eurový príspevok pre deti, ktoré si plnia povinnú školskú dochádzku. Zákon má okrem toho umožniť zrážky zo sociálnych dávok na zaplatenie pokuty za priestupky na úseku verejného poriadku, poškodzovania majetku, alkoholizmu či zdravotnej starostlivosti. 

Predseda parlamentu Pavol Paška vyhlásil o 12:00 obedňajšiu prestávku. Od 13:00 sa začne mimoriadna schôdza k návrhu na vyslovenie nedôvery ministerke zdravotníctva Zuzane Zvolenskej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu