Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Poslanci možno už na konci rokovania nebudú môcť schvaľovať čokoľvek

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Bratislavskí poslanci by mohli prísť o možnosť v poslednom bode rokovania zastupiteľstva, v bode Rôzne, navrhnúť na schvaľovanie čokoľvek.

Po ich nedávnom rokovaní o predaji mestského majetku za vyše 2,5 milióna eur, ktoré sa konalo v neskorých večerných hodinách, chce ďalšiemu pokusu o podobné schvaľovanie zabrániť mestský poslanec Vladislav Hečko (NOVA). Zmenou rokovacieho poriadku by sa podľa jeho zámeru v bode Rôzne nemali objaviť materiály, ktoré boli buď na začiatku zastupiteľstva vyradené, alebo ich už raz poslanci na tom istom rokovaní neschválili.

"Stáva sa, že niektoré materiály sú stiahnuté z rokovania predkladateľom, čiže na tom konkrétnom zastupiteľstve by sa už prerokovávať nemali. Rovnako, ak pri hlasovaní materiál neprešiel, na rovnakom zastupiteľstve by sa už nemal objaviť," myslí si Hečko, ktorý chce túto zásadu zapracovať do rokovacieho poriadku. Odkedy sa ňou budú bratislavskí poslanci riadiť, zatiaľ nie je známe. "Toto je len prvý nástrel," dodal.

Poslanec návrhom reagoval na septembrové rokovanie, kedy malo zastupiteľstvo schvaľovať predaj za vyše 2,5 milióna eur. Spoločnosť Twin City plánuje kúpiť od hlavného mesta pozemky a budovy v okolí autobusovej stanice na Mlynských Nivách. Nehnuteľnosti by mali byť súčasťou projektu výstavby polyfunkčného centra Twin City, v rámci ktorého sa má vybudovať aj nová autobusová stanica.

Materiál však na začiatku dvojdňového rokovania primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) stiahol. Väčšina klubov totiž podľa neho požadovala zmeny, lebo návrh bol pre mesto nevýhodný. Na konci zastupiteľstva ho však poslanci mali na stole druhýkrát, zaradili si ho v bode Rôzne. Medzičasom, od stredy (25.9.) do štvrtka (26. 9.), totiž investor zmiernil kúpne podmienky a netrval už na žiadnych sankciách. Niektorí poslanci v rýchlom nočnom schvaľovaní videli iné záujmy.

"Evidentne prituhuje," poznamenal vtedy vo štvrtok večer poslanec Ján Hrčka (BPP). Na zastupiteľstve sedelo pred 22.00 h zo všetkých 45 poslancov 37. Klub SDKÚ-DS, Most-Híd aj klub sociálnych demokratov mal stopercentnú účasť, čo sa doteraz nikdy na konci zastupiteľstva nestalo, podotkol. "Tá účasť je absolútne neprirodzená, keď sa tu za tri roky nedokázalo stretnúť takéto množstvo poslancov," zdôraznil Hrčka.

"Cítim sa poškodený, lebo zrejme nemám tie informácie, ktoré majú ostatní. Zrejme sem pre niečo prišli," reagoval zase na nezvyčajnú účasť poslancov na nočnom rokovaní Igor Bendík (SaS). Kresťanský demokrat Stanislav Fiala zase v ten večer skonštatoval, že sa vyskytlo viacero skutočností, ktoré sú nové, ale asi nie pre všetkých. "Ja na to v tejto chvíli neviem správne zareagovať a ako povedal český klasik - chce se mi blejt," podotkol.

Súčasťou predaja je objekt na Svätoplukovej ulici, ďalšia budova na Mlynských Nivách a priľahlé a zastavané pozemky. V budove na Svätoplukovej ale dnes sídli bratislavské pohrebníctvo Marianum. Mestská príspevková organizácia by po podpísaní kúpnej zmluvy s Twin City musela firme pôvodne ročne platiť vyše 150-tisícové nájomné a po dvoch rokov nájmu sa vysťahovať.

Ak by sa tak nestalo, mesto by za každý deň omeškania zaplatilo dvojtisícovú pokutu. Nové kúpne podmienky už vraj nehovoria o žiadnom nájomnom a žiadnych sankciách. Nočné rokovanie poslanci nakoniec prerušili, rozhodovať o predaji by mali opäť tento mesiac.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu