Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hrušovský oficiálnym prezidentským kandidátom KDH: Verím v úspech!

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezidentským kandidátom KDH je oficiálne Pavol Hrušovský. Rozhodla o tom dnes Rada KDH, na ktorej vystúpil aj predseda Mostu-Híd Béla Bugár. Hrušovského podporilo 75 z 91 prítomných členov KDH.

Alojz Přidal, ktorý navrhol podporiť Jána Čarnogurského, hlasoval proti Hrušovskému. Rešpektuje rozhodnutie rady a tvrdí, že Hrušovský nie je vo voľbách bez šance. Čarnogurského preferoval preto, že na rozdiel od Hrušovského "vidí aj za roh". Koho napokon bude voliť, nepovedal.

Hrušovského podporuje aj Most-Híd. Tretia zo strán Ľudovej platformy, SDKÚ-DS, sa zatiaľ jasne nevyjadrila. Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo Hrušovského vo štvrtok (10. 10.) označil za vážneho kandidáta, ktorý má šancu dostať sa do druhého kola a zviesť súboj s kandidátom Smeru-SD. Nepovedal však jasne, či to znamená, že ho SDKÚ-DS podporí.

Prezídium strany podľa Freša rozhodne na prelome novembra a decembra v zmysle uznesenia, ktoré prijalo. Z uznesenia vyplýva, že za najlepšieho kandidáta naďalej považuje expremiérku Ivetu Radičovú. Tá kandidovať odmieta. Hrušovský má podľa informácií podporu niektorých členov SDKÚ-DS, ďalší by podporili iného kandidáta. Miroslav Beblavý naďalej trvá na svojom vyjadrení, že Hrušovský nemá šancu a strana by mala podporiť iného kandidáta.

Hrušovský ešte v lete podmieňoval svoju kandidatúru podporou všetkých troch strán Ľudovej platformy. Na to, aby kandidoval, pritom nepotrebuje hlasy poslancov SDKÚ-DS, vďaka KDH a Mostu-Híd má dosť hlasov. Mieni zbierať aj podpisy od ľudí. Trojica strán deklarovala záujem postaviť spoločného prezidentského kandidáta, čo sa jej však doteraz nepodarilo.

KDH a Most-Híd vyzývali SDKÚ-DS na podporu Hrušovského, alebo aby prišla s vlastným kandidátom. Toho však SDKÚ-DS nemá, ku komu sa prikloní, sa ešte nerozhodla. KDH a Most-Híd neraz zdôrazňovali, že sa čas kráti a kandidáta treba postaviť, keďže kampaň už v podstate beží.

Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014. O Prezidentský palác chce okrem Hrušovského zabojovať aj nezaradený poslanec Radoslav Procházka, podnikateľ a filantrop Andrej Kiska a prvý predseda KDH Ján Čarnogurský.

Kandidatúru oznámil tiež Peter Osuský z SaS, invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec, ďalej Jozef Behýl, ale aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Zoznam kandidátov doplnila aj Ľubica Blašková. Ako možný kandidát sa spomínal i Milan Kňažko.

Vládny Smer-SD by mal predstaviť svojho kandidáta najskôr v decembri tohto roka. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomína premiér Robert Fico (Smer-SD).

Ak by som neveril v úspech, kandidatúru by som neprijal, tvrdí Hrušovský

Ak by prezidentský kandidát strán KDH a Most-Híd Pavol Hrušovský neveril v úspech, kandidatúru by neprijal. Povedal to po hlasovaní Rady KDH. Ako uviedol na tlačovej besede, jeho prezidentská kandidatúra nie je zápas proti Jánovi Čarnogurskému, ale o charakter slovenskej politiky.

Podľa predsedu hnutia Jána Figeľa Hrušovský reprezentuje aktuálnu politiku hnutia. „Chceli sme ponúknuť človeka, ktorý reprezentuje skúsenosti, slušnosť. Má všetky predpoklady, aby bol ponukou pre Slovensko. Už dnes spája parlamentné strany. Ukázal štátnické schopnosti,“ uviedol. Figeľ verí aj v zodpovedné rozhodnutie SDKÚ-DS. 

Podľa Figeľa Rada vyjadrila na jeho návrh ocenenie a poďakovanie Jánovi Čarnogurskému za všetko, čo urobil pre Slovensko a hnutie. Čarnogurský v piatok odišiel z hnutia, ktoré v roku 1989 začal zakladať a bol jeho prvým predsedom. 

Predseda Most-Híd Béla Bugár uviedol, že Čarnogurský by v jeho strane podporu nezískal. „Urobíme všetko preto, aby Hrušovský zvíťazil,“ dodal. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu