Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Fico: Bez baníctva si Hornú Nitru nevieme predstaviť

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

NITRA – Región Hornej Nitry by bez baníctva neprežil. Vláda SR podporuje a bude podporovať ťažbu uhlia v tomto kraji. Po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej to vyhlásil predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

 "Našou účasťou v Handlovej dávame jasne najavo podporu ťažbe uhlia. Bez baníctva si tento región nevieme predstaviť a vláda SR nielen formálne, ale aj svojimi rozhodnutiami bude vždy podporovať ťažbu uhlia na Hornej Nitre," povedal premiér.

Zdôraznil, že vláda sa usiluje pomáhať regionálnej správe s projektmi, ktoré samospráva nie je schopná sama zrealizovať. Kabinet podľa Fica dá na viaceré projekty vyše dvoch miliónov eur. Peniaze pôjdu podľa jeho slov viac ako stovke miest a obcí v Trenčianskom samosprávnom kraji. Pôjde napríklad o projekty z oblasti školstva, zdravotníctva či na športové areály.

 Vláda dnes tiež rozhodla o tom, že ďalšie peniaze majú nájsť jednotliví ministri vo svojich rezortoch. Napríklad minister vnútra Robert Kaliňák by sa mal postarať o rekonštrukciu hasičských staníc v Trenčianskom kraji. Finančné prostriedky by sa mali podľa premiéra nájsť aj na sanáciu zosuvných území či na stabilizáciu vodných tokov. Riešiť sa má aj oprava ciest.

 Na problémy v rámci Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) upozornil na rokovaní aj poslanec NR SR a kandidát na predsedu TSK Jaroslav Baška (Smer-SD) a primátor Handlovej Rudolf Podoba (Smer-SD). Primátor na tlačovej konferencii po rokovaní zdôraznil najmä  zlý stav dopravnej infraštruktúry v kraji a spomenul dnešné uznesenia vlády týkajúce sa vybudovania rýchlostnej cesty R2 a obchvatu Prievidze. "R2 treba vnímať komplexne, jednak z rozpracovania jednotlivých skutočných vecí a jednak aj z hľadiska najväčšieho mesta - Prievidze. Sú dve uznesenia, ktoré hovoria o obchvate Prievidze, lebo sa musí vyriešiť ten lievik, ktorý tam vzniká a prístup k priemyselnému parku, ktorý je doteraz prázdny aj z hľadiska dopravnej nedostupnosti," upozornil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu