Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Interpol ide po krku šéfovi MOL-u, ktorý vlastní Slovnaft: Pred pár dňami pózoval s Ficom!

Šéf MOL-u v družnej debate s Robertom Ficom 6. septembra v Bratislave Zobraziť galériu (3)
Šéf MOL-u v družnej debate s Robertom Ficom 6. septembra v Bratislave (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Šéfa maďarského ropného koncernu MOL, Zsolta Hernádiho hľadá už aj Interpol, napísali dnes chorvátsky denník Jutarnji List a spravodajský server Dnevnik.hr. Podľa maďarského servera Hvg.hu informácie chorvátskych médií potvrdila aj tamojšia polícia. MOL vlastní aj slovenský Slovnaft a práve Hernándi nedávno pózoval spoločne s našim premiérom Robertom Fico a šéfom firmy Oskarom Világim pri poklepaní základného kameňa novej prevádzky v Bratislave.

Hernádi je na červenej listine Interpolu, čo znamená najvyššie varovanie, v rámci ktorého musia členské krajiny Interpolu hľadaného zadržať a vydať krajine, ktorá vydala zatykač.

Hvg.hu uviedol, že síce dotknuté krajiny musia preveriť konkrétnu kauzu, je ale celkom nezvyčajné, ak niektorá krajina hľadaného nezadrží. Maďarské orgány činné v trestnom konaní sa medzinárodnému zatykaču nebudú môcť vyhnúť, ak nájdu šéfa MOL-u, budú ho musieť zadržať, zdôraznil server.

Šéf MOL hľadaný Interpolom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Podľa obhajcu Gábora Magyara maďarská strana má právo preveriť, či predmetný trestný čin je trestným činom aj v Maďarsku. Konečný verdikt v otázke vydania hľadanej osoby je v rukách ministra spravodlivosti, čo môže celý proces značne predĺžiť, povedal pre Hvg.hu. Súd v chorvátskom Záhrebe vydal medzinárodný zatykač 27. septembra. Hernádiho podozrievajú, že podplatil bývalého chorvátskeho premiéra Iva Sanadera v záujme získania vplyvu MOL-u v chorvátskej ropnej spoločnosti INA.

Šéf MOL-u s Robertom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Súd sa rozhodol vydať zatykač po tom, čo Hernádi neprišiel 25. septembra do Chorvátska na policajný výsluch. Chorvátska prokuratúra viackrát požiadala Maďarsko o možnosť vypočutia šéfa MOL. MOL rozhodne poprel, že by komukoľvek zaplatil úplatok za to, aby v chorvátskej ropnej spoločnosti INA získal práva kontroly.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu