Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Gašparoviča o milosť tento rok žiadalo už 224 ľudí, udelil jednu

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Prezidenta Ivana Gašparoviča požiadalo tento rok o milosť už 224 ľudí, svoju ústavnú právomoc omilostiť odsúdeného využil zatiaľ jedenkrát.

Mužovi, ktorý spôsobil dopravnú nehodu s tragickým koncom, odpustil podmienečný trest odňatia slobody vo výške dvoch rokov a zvyšok trestu zákazu činnosti viesť motorové vozidlá po dobu štyroch rokov. Informuje o tom prezidentova oficiálna stránka.

Napriek tomu, že prezident dostáva stovky žiadostí o milosť, každoročne ich udelí len zopár. Minulý rok dostal 398 žiadostí, udelil však len dve milosti. Počas druhého funkčného obdobia, teda od júna 2009, Gašparoviča o milosť žiadalo zatiaľ 1 777 ľudí.

Omilostil 13 z nich. Od júna 2004 do júna 2009 sa na hlavu štátu so žiadosťou o milosť obrátilo 2 270 ľudí. Gašparovič počas svojho prvého funkčného obdobia udelil 12 milostí.

Amnestia prezidenta, často zamieňaná s milosťou, sa udeľuje plošne na presne určené trestné činy. Prezident Gašparovič sa ju rozhodol udeliť zatiaľ dvakrát, a to pri príležitosti prvého zvolenia do úradu prezidenta 18. júna 2004 a pri príležitosti 20. výročia vzniku Slovenskej republiky 2. januára 2013. Gašparovičov predchodca Rudolf Schuster počas výkonu funkcie udelil dve amnestie. Prvú po nástupe do úradu 14. júla 1999 a druhú 14. decembra 2000 pri príležitosti končiaceho sa jubilejného roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu