Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odvolávanie Fica v parlamente: Hlinova mama sa musí pozerať na Ficove trenky!

Igor Matovič opäť priniesol do parlamentu papierovú figurínu Roberta Fica. Zobraziť galériu (7)
Igor Matovič opäť priniesol do parlamentu papierovú figurínu Roberta Fica. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Poslanci NR SR začali o 19:00 opäť diskutovať o odvolávaní premiéra Roberta Fica za kauzu SPP. 24. schôdzu na návrh vládneho Smeru prerušili o siedmej hodine ráno a cez deň pokračovali v 23. schôdzi NR SR.

Ďakujeme vám za pozornosť, dnešný online prenos z odvolávania vlády v parlamente končíme.

22:26 Do rozpravy je prihlásených ešte 14 poslancov, na každý prejav zaznejú nejaké faktické poznámky. V sále je iba opozícia, počet jej poslancov pomaly ubúda. Schôdzu však vedie Pavol Paška zo Smeru. Aj rady divákov na balkóne sa už preriedili, ľudia sa rozprávajú, prestávajú sledovať parlament. Všetko zatiaľ prebehlo omnoho pokojnešie ako včera.

My vám pre dnešok ďakujeme za pozornosť, online prenos sa pre túto noc končí.

22:06 Ochranár a poslanec OĽaNO Mikuláš Huba pripomenul počínanie firmy J&T vo Vysokých Tatrách, ktoré nazval tragédiou Tatier. Tvrdí, že sa to deje s tichým súhlasom vlády.

22:02 Alojz Přidal z KDH apeluje na Petra Kellnera a Daniela Křetínského, aby neokrádali Slovensko a mali srdce. Opäť vytýka Ficovi a Smeru, že sa v parlamente neobhajujú.

21:53 Figeľ na adresu Smeru: "Ušli, opili sa, pobili sa. Každý robí to, čo vie. Nedáte, čo nemáte." Ficovi pripomína, že Ivetu Radičovú počas jej odvolávania pred dvoma rokmi atakoval oveľa ostrejšie, no ona z parlamentu neodišla. Ficova vláda sa na rokovaní odmieta zúčastňovať, údajne kvôli urážkam zo strany opozície. Viacerí členovia vlády však v budove parlamentu sú.

21:48 Figeľ pripomína, že minister hospodárstva Malatinský prenajíma vilu Jaroslavovi Haščákovi z Penty. Že ministerka Zuzana Zvolenská pred nástupom do vlády R. Fica pracovala pre Pentu v poisťovni Dôvera. Spomenul aj neslávny výlet Jána Počiatka na jachtu majiteľov J&T.

21:44 Reční Ján Figeľ. Parafrázuje výrok nedávno zosnulého Silvestra Krčméryho "vy máte moc, ale my máme pravdu". V parlamente je pokoj, ani ľudia na balkóne už nie sú takí akční ako včera počas odchodu vlády a poslancov Smeru z rokovania.

21:38 Magda Vášáryová cituje české médiá, priam bezchybnou češtinou. Zdôrazňuje, že Daniel Křetnínský a J&T už ovládli českú spoločnosť, z ktorej vytlačili štátnych zástupcov a prestali štátu vyplácať dividendy. Tvrdí, že podobný scenár hrozí aj SPP.

21:17 Ivan Mikloš práve skončil. Rečnil jednu hodinu a jedenásť minút. Poslanci Smeru sa zrejme definitívne zbalili, nemajú na stoloch počítače, ani osobné veci. Podľa poslancov v sále sa predseda vlády stále nachádza niekde v budove parlamentu. Do sály však ani nenazrel.

21:09 Mikloš: "My sme predali stratové SPP za 4,3 miliardy eur a potom sme inkasovali dividendy. Ficova vláda ho mohla kúpiť ako ziskovú firmu za 2,2 miliardy."

21:06 Ivan Mikloš stále hovorí, časomiera pri jeho mene práve presiahla jednu hodinu. Obhajuje kurzovú stratu pri privatizácií SPP. Trvá na tom, že poistiť transakciu proti kurzovej strate nebolo možné. Zdôrazňuje, že hoci vyzýval Fica, aby mu uviedol jedinú podobnú transakciu, ktorá bola poistená, Fico nereagoval.

20:46 Robert Fico sa dnes v rokovacej sále neukázal, no údajne bol aspoň chvíľu v budove parlamentu. Erika Jurinová z Obyčajných ľudí na Facebooku komentuje: "Takže ako nazvať jeho správanie keď vieme, že má sedieť pri svojom odvolávaní a obhajovať sa. Odpoveď: LEBO SA BOJÍ... asi skôr strúha frajera. ... a chce si ísť ešte zabehnút a zaklikovať."

20:43 Stále hovorí Ivan Mikloš. Súka z rukáva ekonomické fakty, hovorí veľmi odborne. Tým však dokonale upokojil atmosféru v parlamente. Pripomeňme, že po včerajšom incidente parlamentná ochranka spozornela. Dámy na vrátnici nahradili muži v uniformách. Zrejme preto, že jednu z recepčných včera napadol agresívny občan, hodil na ňu monitor jej vlastného počítara. Aj osobné prehliadky pri vchode sú dnes oveľa prísnejšie ako boli včera podvečer.

 

20:29 Tlieskajúci občania na balkóne pred chvíľou rozčúlili poslankyňu Darinu Gabániovú zo Smeru, ktorá ich niekoľko razy vyzvala, aby boli ticho. "Poslankyňa Smeru Gabániová práve nahlas povedala to čo si Smer mysli: občania majú byť ticho," komentoval na Facebooku Ľudovít Kaník z SDKÚ

20:27 Ivan Mikloš: Křetínský údajne ponúkol Ficovi nižšie tarify plynu pre chudobnejšie domácnosti. Vraj aj pod cenu, ak by na oplátku bohatým ceny zvýšil. Fico ponuku podľa Mikloša odmietol.

20:15 Rozprava pokračuje pokojnešie, okrem dvoch ľudí kompletný poslanecký klub Smeru odišiel.

Veselo v klube SDKÚ
Zobraziť galériu (7)
Veselo v klube SDKÚ  (Zdroj: Jan Zemiar)

Divákov na balkóne Alojz Hlina pobavil
Zobraziť galériu (7)
Divákov na balkóne Alojz Hlina pobavil  (Zdroj: Jan Zemiar)

20:06 Hlina tvrdí, že Fico má iba jedinú možnosť ako ovplyniť ceny plynu. Utekať do Ruska, nabrať plyn do igelitky a vypustiť ho v konkrétnej domácnosti. Občania na balkóne sa smejú a tlieskajú. Hlinu za rečníckym pultom teraz vystriedal Ivan Mikloš, hovorí o čosi vážnejšie.

19:55 Alojz Hlina: Rozčuľuje sa nad postavením luxusnej bytovky Bonaparte v starej Bratislave, v ktorej býva aj Robert Fico. "Moja mama, ktorá býva v susedstve, videla na celú Bratislavu. Teraz vidí akurát Ficove trenky," rozčuľuje sa. Hrozí, že dom vedľa bytovky Bonaparte, v ktorom býva jeho matka, prenajme Rómom z Malaciek.

19:49 Hlina vyhlásil, že medzi poslancami je viacero ľudí, ktorí by mali ísť na protialkoholické liečenie. "Niektorých z vás by som nenechal ani pivo čapovať," vášnivo kričí na poslancov Smeru. Balkón mu tlieska. Alojz Hlina tvrdí, že poslanci Smeru pustili medzi novinárov informáciu, že Hlina sa liečil z alkoholizmu. Hlina to poprel, tvrdí, že niekto našiel v zdravotných záznamoch jeho menovca, ktorý je o 25 rokov starší.

19:44 Lipšic: Nielen poslanci-muži boli pod vplyvom alkoholu. "Ak by ktorýkoľvek človek v bežnom zamestnaní pil, prišiel by o prácu," zdôrazňuje Daniel Lipšic. Balkón mu tlieska, poslanci Smeru na neho sporadicky pokrikujú. Martin Poliačik požaduje, aby kancelária Národnej rady umožnila vstup občanom do budovy parlamentu. V rozprave je na rade Richard Sulík, no nebol v sále. Prišiel tak o poradie, slovo má Alojz Hlina.

19:35 Po mierne chaotickom otvorení schôdze hovoril ako prvý Daniel Lipšic. Balkón je plný ľudí, ktorí sa do parlamentu prišli pozrieť. Občas tlieskajú opozičným rečníkom. Poslanci opozície protestovali proti neskorému večernému rokovaniu, ako aj proti tomu, že Robert Fico, ani nikto iný z vlády, sa do parlamentu nedostavil.

Igor Matovič opäť priniesol do sály papierovú figurínu Roberta Fica:

Igor Matovič priniesol do
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Igor Matovič priniesol do
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Igor Matovič priniesol do
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

 

Rokovanie v nočných hodinách sa nepáči opozícii. Tá tvrdí, že ide o pošliapavanie demokracie. "Vy pošliapavate demokraciu, zneužívate moc veľmi hrubým spôsobom. Robíte si z ľudí, parlamentu a ústavy dobrý deň. Čo tu predvádzate je svinstvo," reagovala ešte v utorok na schválený návrh poslankyňa za OĽaNO Helena Mezenská. 

Po zmene programu 24. schôdze, ktorú poslanci Smeru odsúhlasili v utorok krátko pred polnocou, v pléne odzneli viaceré kritické reakcie, ktoré dokonca vyústili až do fyzického konfliktu. Poslanec Smeru Ivan Varga totiž z rokovacej sály chcel vyniesť papierovú maketu zobrazujúcu premiéra Roberta Fica vo futbalovom drese s nápisom Daroval Slovensko zbohatlíkom. Tú po odchode premiéra na začiatku schôdze doniesol poslanec OĽaNO Igor Matovič. 

Poslanec Jozef Viskupič (OĽaNO) chcel Vargovi vo vynesení makety zabrániť a následne sa už mimo rokovacej sály strhla fyzická potýčka medzi piatimi poslancami Smeru a Viskupičom. Ten po fyzickom konflikte skončil s jeden a pol centimetrovou tržnou ranou v ústach a pomliaždeninami. "Pre mňa z nepochopiteľných príčin sa na mňa vrhlo päť podnapitých poslancov Smeru. Pod znôškou vulgarizmov som bol takmer prehodený cez zábradlie," povedal po incidente Viskupič. 

Dnešná diskusia sa v parlamente týkala hlavne konfliktu, ako aj pitiu alkoholu. V odpadkovom kontajneri pod budovou Národnej rady SR dnes poslanci za OĽaNO totiž objavili vyše sto prázdnych fliaš od alkoholu. Išlo o fľaše od whisky, rumu, ale najmä vína.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu