Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Beblavý: Pre zlé tendre v rezorte školstva je ohrozených až 70 miliónov eur

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA- Opozičný poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) vidí v rezorte školstva 11 chybných tendrov, pre ktoré Slovensku hrozí strata až do 70 miliónov eur z eurofondov.

Ako vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii, problémy spočívajú v obmedzení súťaže neposkytovaním súťažných podkladov (7 tendrov), nesúlad s národným projektom (2 tendre), nehospodárnosť, neefektívnosť a duplicity (2 tendre) a zakázané postupy (jedna súťaž).

"V prípade týchto podozrení je priamo a zásadne ohrozená oprávnenosť prostriedkov štrukturálnych fondov použitých na financovanie uvedených projektov, čo by mohlo znamenať obrovské straty pre SR. Na druhej strane sú uvedené súťaže v drvivej väčšine v štádiu, keď ešte neboli uzatvorené zmluvy, alebo ak boli, neboli tieto zmluvy vyčerpané. Opakovanie súťaží či zrušenie nenaplnených zmlúv tak môže uvedené riziká zásadne znížiť a eliminovať," upozornil Beblavý.

Poslanec zároveň prízvukoval, že so svojím tímom bol schopný posúdiť len menšiu časť nedávno dokončených tendrov, napríklad pre nedostupnosť súťažnej dokumentácie. "Po ukončení našej analýzy Ústav informácií a prognóz školstva zrušil jednu zo súťaží, asi najproblematickejšiu, na nákup digitálnych vzdelávacích objektov za viac ako päť miliónov eur. Jej zrušenie bez opravy chýb však problémy nerieši, keďže sa otvára cesta k priamemu zadaniu. Preto som sa rozhodol ju v zozname ponechať," vysvetlil.

Beblavý chce preto formou interpelácie požiadať o zásah predsedníčku Úradu pre verejné obstarávanie Zitu Táborskú, vedúceho Úradu vlády SR Igora Federiča (Smer-SD), ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD, ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) a podpredsedu vlády Ľubomíra Vážneho (Smer-SD), ktorí sú v tejto veci zodpovední alebo spoluzodpovední. Poslanec by chcel takto formou vyvolať verejný tlak a ochrániť finančné záujmy SR. Zároveň verí, že títo funkcionári tendre preskúmajú a budú informovať verejnosť, ako ochránili finančné záujmy SR, inak prevezmú zodpovednosť na svoje plecia.

Z 11 tendrov, o ktorých Beblavý hovorí, je deväť z Operačného programu (OP) Vzdelávanie, jeden z OP Informatizácia spoločnosti a v jednom prípade ide o súťaž mimo štrukturálnych fondov EÚ realizovanú na ministerstve školstva. Predpokladaná hodnota zákaziek v týchto verejných obstarávaniach je 71,7 milióna eur.

V jednotlivých položkách ide o dodávku kancelárskych a hygienických potrieb, vzdelávací portál profesijného a kariérového rastu, o nákup náplní do tlačiarní, je tu aj tender na tvorbu obsahu, výrobu a vydanie multimediálnych vzdelávacích DVD, ako aj súťaž na hotelové a reštauračné a doplňujúce služby.

Súťaží sa aj o tlačiarenské, grafické a distribučné služby, stravné poukážky, nákup licencií k digitálnym objektom, dodávku didaktických pomôcok či o služby stravovania zamestnancov.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu