Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

MZV: Rezort zahlcujú nenávistné e-maily, zvažujú trestné oznámenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Negatívny postoj k pripravovanej ľudskoprávnej stratégii sa vyostruje, ministerstvo nevylučuje ani podanie trestného oznámenia na niektorých odporcov. Tajomníčka ľudskoprávnej rady vlády Barbara Illková sa stala obeťou slovných útokov, hrubých urážok a nenávistných vyhrážok, ktoré jej podľa vyjadrenia rezortu diplomacie zasielajú fanatickí odporcovia ľudských práv.

Stanovisko ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí poskytol jeho tlačový odbor. Stratégia rozprúdila diskusiu najmä pre agendu lesieb, gejov, bisexuálov, transrodových a intersexuálnych osôb, ktorých práva by sa mali aspoň rámcovo posilniť. Desiatky mimovládnych organizácii a konzervatívne politické krídlo, ktoré sa boja o tradičnú rodinu, voči tomuto ostro vystupujú.

Ministerstvo hovorí o organizovanej kampani, ktorú odporcovia vedú proti Celoštátnej stratégii ochrany a podpory ľudských práv v SR. Zástupcovia rezortu tvrdia, že majú k dispozícii e-maily s výzvou na zahltenie schránky šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka, ktorý je prípravou poverený. Ministerstvo takúto kampaň odsudzuje a jej organizátorov varuje, že nátlak tohto druhu je neprípustný. Ak ju okamžite nezastavia, ministerstvo podnikne príslušné právne kroky vrátane trestného oznámenia na konkrétne osoby, píše sa v stanovisku. 

"Vyslovovanie názorov a verejná kritika rozhodnutí štátnych orgánov sú legitímnymi nástrojmi občianskej nespokojnosti. Nadávky urážajúce ľudskú dôstojnosť, obviňovanie z pedofílie, korupčného správania a vyhrážanie sa fyzickými útokmi však nielenže prekračujú hranice dobrého vkusu, ale aj napĺňajú skutkové znaky hanobenia osoby a porušovania práv na ľudskú dôstojnosť zakotvených - okrem iného - v Ústave SR aj v príslušných zákonoch," vyhlasuje rezort diplomacie. 

Celoštátna stratégia ochrany a podpory ľudských práv sa na rokovanie vlády mala pôvodne dostať 30. septembra. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák na zasadnutí ľudskoprávnej rady vlády 4. septembra navrhol, aby sa dátum jej predloženia presunul na 30. júna budúceho roka. Členovia rady jeho návrh podporili. Podľa Lajčáka a tiež ďalších zúčastnených sa takto rozšíri priestor na odborný a verejný dialóg, ktorý je pre tento diskutovaný dokument dôležitý. Lajčák po rokovaní rady povedal, že chce, aby sa strany vstupujúce do diskusie počúvali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu