Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Necestujte do Egypta: Policajtom povolili ostré náboje, 70 mŕtvych!

Nepokoje v Egypte pokračujú aj v piatok. Zobraziť galériu (13)
Nepokoje v Egypte pokračujú aj v piatok. (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Násilie sprevádzajúce piatkové protesty v Egypte má už najmenej 70 obetí na životoch a viaceré časti Káhiry sa počas dňa premenili na bojiská po tom, ako tamojším policajtom povolili používať ostré náboje. Do ulíc egyptských miest vyšli napriek výnimočnému stavu tisíce prívržencov zosadeného prezidenta Muhammada Mursího, aby vyjadrili svoje pobúrenie nad usmrtením stoviek ľudí pri stredajších nepokojoch vyvolaných zásahom proti demonštrantom okupujúcim káhirské námestia.

K prvým stretom došlo krátko po skončení piatkových modlitieb v mešitách, keď sa začala v metropole ozývať streľba. S výnimkou demonštrantov a príslušníkov bezpečnostných zložiek však boli ulice Káhiry prakticky vyľudnené.

Necestujte do Egypta: Policajtom
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Spravodajca tlačovej agentúry AFP informoval o telách najmenej 19 obetí v jednej z káhirských mešít, zatiaľ čo ďalších viac ako 20 sa podľa očitých svedkov nachádzalo v druhej mešite. Bezpečnostné sily a ministerstvo zdravotníctva hlásili najmenej 31 mŕtvych, a to z Káhiry, Ismáilíje pri Suezskom prieplave a mesta Dumját (Damietta) na brehu Stredozemného mora.

V niektorých častiach hlavného mesta si obyvatelia zriadili vlastné stanovištia, kde zastavovali ľudí, kontrolovali doklady a prehľadávali autá. Protestné pochody v rámci "dňa hnevu" sa okrem Káhiry uskutočnili aj v Alexandrii, Bání Suvajf, Fajjúme či turistami vyhľadávanej Hurgade pri Červenom mori. Menšie demonštrácie na podporu egyptských islamistov hlásili z Jordánska, Palestínskych území a Maroka. Modlitby za "egyptských mučeníkov" v piatok organizovali aj v bosnianskych mešitách.

Necestujte do Egypta: Policajtom
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Necestujte do Egypta: Policajtom
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

V Egypte platí od stredy výnimočný stav a na mnohých miestach vrátane Káhiry aj zákaz nočného vychádzania. Ministerstvo vnútra ešte vo štvrtok povolilo polícii používať ostrú muníciu, ak by sa opakovali útoky na vládne budovy, pričom vláda obvinila Mursího hnutie Moslimské bratstvo z "teroristického sprisahania". Tvrdé zásahy proti Mursího podporovateľom predtým odsúdili mnohí zahraniční predstavitelia, pričom na "zdržanlivosť" vyzvala Egypťanov i Bezpečnostná rada OSN.

Necestujte do Egypta: Policajtom
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

MZV neodporúča cestovať do Egypta

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR neodporúča slovenským občanom vycestovať do Egypta a upozorňuje na vážnosť situácie. V Egypte sa prehlbuje vnútropolitická kríza a zhoršuje sa tu bezpečnostná situácia, vysvetľuje slovenský rezort diplomacie. Dopĺňa, že napriek vyhláseniu výnimočného stavu sa v hlavnom meste Káhira a aj v ďalších regiónoch krajiny konajú masové protestné demonštrácie, dochádza k útokom na štátne inštitúcie a ozbrojeným stretom medzi demonštrantmi a ozbrojenými zložkami. Napätie v celej krajine sa stupňuje a vyhliadky na upokojenie situácie sú minimálne.

Ministerstvo v tejto súvislosti odporúča občanom, aby do Egypta necestovali. Odporúčanie sa vzťahuje aj na dovolenkové pobyty na pobreží Červeného mora, kde je zatiaľ situácia pokojná. Podľa rezortu sa však nedá vylúčiť, že nepokoje, nestabilnosť a zásobovacie problémy sa prenesú aj do tejto časti Egypta. Občania, ktorí sa už v Egypte nachádzajú, by myli byť maximálne opatrní, mali by sa vyhýbať demonštráciám alebo miestam s väčšími skupinami ľudí, vrátane tých, ktoré sa zdajú byť pokojnými, upozorňuje rezort diplomacie. Tiež by mali sledovať aktuálny vývoj bezpečnostnej situácie v miestnych médiách a pokyny miestnych úradov i príslušníkov policajných a vojenských jednotiek.

Ministerstvo zároveň upozorňuje, že rozhodnutie občanov cestovať v týchto dňoch do Egypta je na ich vlastnú zodpovednosť. Rezort tiež odporúča tým, ktorí sa nachádzajú v Egypte, aby využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke ministerstva.

Dôvodom pre upozornenia je výrazné zhoršenie bezpečnostnej situácie v Káhire zo stredy 14. augusta. Strety polície a poriadkových síl s demonštrantmi sa podľa MZV rozšírili do viacerých častí mesta, vznikajú spontánne a bez predchádzajúceho upozornenia. Nepokoje, násilnosti a ozbrojené zrážky sa preniesli aj do iných miest a regiónov Egypta. V krajine vyhlásili výnimočný stav, ktorý potrvá 30 dní. Zároveň platí zákaz nočného vychádzania od 19:00 do 6:00. Situácia v letoviskách je zatiaľ pokojná.

;

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu