Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Smer chce zavrieť ústa občianskej verejnosti, hnevá sa opozícia

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Občianske združenia, tretí sektor či akékoľvek záujmové skupiny by nemali prísť o možnosť podporovať politické strany v parlamentných voľbách. Myslia si to opoziční politici, ktorí dnes v parlamente kritizujú volebné zákony z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Vyčítajú mu najmä to, že chce v kampani "zavrieť ústa" tretím stranám.

"Po tom, čo tu zažívame absolútnu nedôveru občianskej spoločnosti voči politikom, odpoveď Smeru je, pred voľbami budete držať pusy," povedala predsedníčka klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská. Takéto opatrenie sa nepozdáva ani podpredsedovi klubu KDH Pavlovi Abrhanovi. "Myslím si, že nie je správny krok, aby sme občianskym združeniam, tretiemu sektoru, akýmkoľvek záujmovým skupinám zatvárali v rámci kampane ústa," vyhlásil.

Poslanec Mosta-Híd Gábor Gál má zas z navrhnutých zákonov pocit, že Smer-SD sa bojí nezávislých kandidátov. Podobný názor má líder OĽaNO Igor Matovič. "Návrh zákona o kampani je prejavom strachu z niečoho nového," vyhlásil. Nepáčia sa mu obmedzenia, ktoré podľa neho zvýhodňujú parlamentné strany oproti neparlamentným, či oproti ľuďom z tretieho sektora. Ešte viac sú podľa neho zvýhodnené vládne strany.

"Vládne strany sú drasticky zvýhodnené aj pred opozičnými stranami priestorom v médiách. A to už ani nemusíme hovoriť o tom, ako výrazne sú zvýhodnené oproti ľuďom, ktorí sú v treťom sektore a vedeli by robiť lepších politikov, ako sme my tu všetci v pléne," zdôraznil s tým, že limitovať výdavkami "niekoho nového len preto, že je nový a chce Slovensko zmeniť", nie je správne.

Opoziční poslanci kritizovali aj zavedenie 48-hodinového volebného moratória pre všetky voľby. Dnes platí len pre niektoré. Gál tvrdí, že v 21. storočí nie je možné dodržať ho a odkontrolovať jeho porušovanie. Aj ďalší členovia opozície zastávajú názor, že je moratórium zbytočné.

Žitňanská poukázala na bilbordovú kampaň. Nie je jej celkom jasné, ako sa bude riešiť situácia s bilbordami, ktoré neprezentujú kandidátov či budúcich kandidátov ako uchádzačov o konkrétny post, ale napríklad ako spisovateľov.

Pomohla si príkladom Moniky Flašíkovej-Beňovej. Kandiduje za šéfku Bratislavského kraja a má bilbordy, na ktorých prezentuje svoju knihu Monika. Žitňanská sa zamyslela, či v budúcnosti majú aj ostatní politici písať "intímne spovede", aby sa nimi mohli prezentovať a pritom neporušovať zákon o kampani.

Opoziční politici kritizovali aj spôsob, akým minister Kaliňák predložil návrhy volebných zákonov do medzirezortného pripomienkového konania, do vlády a následne do parlamentu. Chýbala im skutočná diskusia. Takéto zákony by sa podľa nich mali prijímať po širokej dohode politických strán. Opozícii sa nepozdáva ani to, že by zákon o kampani mal byť účinný od januára 2014, čo by znamenalo, že sa bude vzťahovať aj na jarné prezidentské voľby. Gál upozornil, že kampaň už v podstate beží. "Ideme zasiahnuť do rozbehnutého vlaku," upozornil.

Žitňanská žiada, aby sa zákon nevzťahoval na prezidentské voľby, ani pre voľby do Európskeho parlamentu. Navrhla tiež, aby parlament vrátil právnu normu ministerstvu na dopracovanie, zároveň volá po riadnej diskusii. V parlamente medzi dvomi čítaniami, teda za približne 30 dní, sa majú podľa nej robiť už len menšie úpravy a odstraňovať nedostatky. "Toto nie je nijaká malá novielka, sú to pravidlá volebnej súťaže, ktoré rozhodnú o tom, ako bude vyzerať parlament, zastupiteľstvá...," pripomenula Žitňanská.

Volebné zákony priniesol do parlamentu minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Zjednocuje v nich pravidlá pre všetky voľby a zavádza niekoľko zmien. Mení tiež pravidlá pre kampaň. Okrem iného chce zaviesť 48-hodinové moratórium pre všetky voľby, pre niektoré dnes už neplatí. Tiež mieni zakázať zverejňovanie výsledkov predvolebných prieskumov 21 dní pred voľbami. Zároveň zavádza finančné stropy pre kampaň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu