Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prezident má v našom systéme významné právomoci, myslí si Gašparovič

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Prezident SR má v našom systéme parlamentnej demokracie významné právomoci. Tak, ako ich definuje Ústava SR, sú dostačujúce. Z prezidenta nerobia slabú hlavu štátu. Uviedol to prezident SR Ivan Gašparovič.

"Som presvedčený, že prezident má v našom systéme parlamentnej demokracie významné právomoci. A to nielen tým, že určuje, kto zostaví vládu, ale najmä vo vzťahu k parlamentu a ním schváleným zákonom môže prezident významne zasiahnuť do života a chodu spoločnosti," zdôvodnil Gašparovič. Prezident má podľa neho významnú úlohu aj pri formovaní zahraničnej politiky štátu.

Napriek tomu, že svoje právomoci považuje prezident za dostatočné, myslí si, že by hlava štátu mala mať aj možnosť predkladať zákony. "Tu mám na mysli najmä situáciu, kedy vláda ani parlament nedokážu reflektovať na niektoré legislatívne požiadavky spoločnosti. Uvedomujem si, že i v takom prípade o nových zákonoch by museli hlasovať poslanci parlamentu. No prezident by dal najavo občanom, že pozitívne vníma ich požiadavky, ktoré treba legislatívne upraviť," vysvetlil Gašparovič.

Pri príležitosti 21. výročia prijatia Ústavy SR zároveň vyhlásil, že ústava ako základný zákon štátu obstála. "Tých 21 rokov, ktoré uplynuli od jej prijatia až po dnešok nasvedčuje, že Slovensko prijalo dobré strategické rozhodnutie o svojom smerovaní," zdôraznil Gašparovič, ktorý je rád, že ústava je otvorený dokument.

Osobitne si cení, že sa ani raz nemenila preambula. "A verím, že sa toho preambula nikdy nedožije," poznamenal. Prezident je presvedčený, že "naša ústava je moderným dokumentom, ktorý sa za tie roky fungovania štátu osvedčil".

Pripomenul národný a občiansky princíp základného zákona štátu. "Tento princíp už preambula vyzdvihuje ústavne, morálne, politicky i štátoprávne ako spoločenstvo národa i národností, a to treba zdôrazniť, že ako rovnoprávne subjekty," podotkla hlava štátu. Gašparovič neopomenul, že podľa ústavy pochádza štátna moc od všetkých občanov bez rozdielu.

Na otázku, či by bol za prijatie novej ústavy odpovedal, že dokonalosť ústavy sa nemeria jej nemennosťou, ale súladom s potrebami praktického života. "Nie však podľa toho, ako si kto zmyslí. Ak niekto požaduje novú ústavu, mal by predložiť relevantnú analýzu, ktorá nielen vyhodnotí funkčnosť hodnôt a princípov, ale mal by vyhodnotiť aj jej dopady na náš ďalší vývoj," uzavrel prezident.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu