Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Egypt v pozore, teroristi vyzývajú útočiť na armádu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DUBAJ - Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL), jedna z najmilitantnejších odnoží al-Káidy, vyzýva Egypťanov, aby pozdvihli zbrane proti armáde svojej krajiny, pretože krvavé potlačenie islamistických demonštrantov ukázalo, že mierové metódy sú neúčinné. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie ISIL-u, zverejnené dnes na internete.

Od minulého mesiaca, keď bol zvrhnutý islamistický prezident Muhammad Mursí, zahynuli pri sérii útokov islamistických militantov už desiatky príslušníkov egyptských bezpečnostných síl, predovšetkým na Sinajskom polostrove.

Mursího strana Moslimské bratstvo však násilie odsúdila už pred desiatkami rokov a odmieta akékoľvek napojenie na militantov, a to ani na tých na Sinaji, ktorí sa začali dostávať k moci po tom, čo bol v roku 2011 prinútený odstúpiť prezident Husní Mubarak.

"V Alahovom náboženstve (islame) nie je nič správnejšie, než tí, čo - poukazujúc na neverectvo, zaprenie islamu a zrieknutie sa viery - vyzývajú na nevyhnutnosť bojovať proti týmto armádam, z ktorých je to predovšetkým armáda egyptská," hovorí na internete abú Muhammad Adnání, hovorca Islamského štátu v Iraku a Levante.

"Egyptská armáda je časťou a úplnou napodobeninou tých armád, ktoré sa až smrteľným úsilím snažia zabrániť zavedeniu Alahových zákonov a úpenlivo sa usilujú posvätiť princípy sekularizmu a človekom vytvorených zákonov," domnieva sa Adnání.

Klesajúci pocit bezpečnosti na Sinajskom polostrove znepokojuje Spojené štáty, pretože táto oblasť leží v blízkosti Izraela a Hamasom ovládaného pásma Gazy, ako aj Suezského prieplavu, pripomína AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu