Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Figeľ žiada odpustenie pokút pre aktivistov v Rusku

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podpredseda Národnej rady SR Ján Figeľ (KDH) žiada príslušné úrady Ruskej federácie a hlavného mesta Moskvy o odpustenie hroziacej pokuty pre tamojších aktivistov, ktorí sa zhromaždili 25. augusta, aby si pripomenuli vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Československa

Odpustenie pokuty by podľa Figeľa bolo považované za prejav pochopenia a solidarity voči občanom, ktorí sa snažili symbolicky vyjadriť ospravedlnenie za historickú krivdu spred 45 rokov.

"A takéto gesto by zaiste prispelo k posilňovaniu priateľských vzťahov medzi občanmi Slovenska a Bratislavy na jednej strane a občanmi Ruska a Moskvy na strane druhej," myslí si podpredseda parlamentu.

V tejto súvislosti posiela Figeľ list ruskému veľvyslancovi na Slovensku, v ktorom zdôrazňuje, že si postoje dotknutých ruských občanov váži, keďže ani takmer po polstoročí nezabúdajú na násilný vstup cudzích vojsk, na obete a krivdy spôsobené obyvateľom našej krajiny.

"S úctou si spomínam osobitne na Natáliu Gorbanevskú, ktorá v brežnevovskom Sovietskom zväze našla odvahu verejne odsúdiť inváziu bezprostredne po jej začiatku v roku 1968 a rovnako pozdvihnúť svoj hlas za slobodu aj dnes," píše Figeľ v liste.

Zároveň pripomína, že proti tejto skupine občanov zasiahla polícia, zadržala ich a neskôr prepustila. "Hrozí im však vysoká pokuta pre porušenie administratívnych obmedzení, keďže v zmysle platných predpisov protestné zhromaždenia na Červenom námestí v Moskve nie sú dovolené. To, že desiati občania prejavili svoj názor práve na tomto mieste, chápem ako snahu o zachovanie autenticity miesta – keďže práve na tomto mieste odvážne protestovalo v auguste 1968 osem občanov Sovietskeho zväzu," apeluje na veľvyslanca Figeľ, ktorý očakáva ďalšiu komunikáciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu