Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Richter: Je logické platiť zariadeniam peniaze podľa stupňa odkázanosti klienta

Ján Richter
Ján Richter (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR je otvorené diskusii s mestami a obcami o nastavení zákona o sociálnych službách, ktorý je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

„Zákon o sociálnych službách je v procese prípravy, aktuálne je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Na základe vyhodnotenia konania budú urobené závery, ktoré pôjdu do ďalšieho legislatívneho procesu,“ uviedol minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Rezort práce v novele zákona navrhuje zvýšiť participáciu štátu na financovaní sociálnych služieb, a to tým, že aj na regionálnej úrovni navrhuje poskytovanie finančného príspevku podľa stupňa odkázanosti klienta pre neverejných poskytovateľov služieb dlhodobej starostlivosti z prostriedkov štátneho rozpočtu. Minister práce považuje za logický návrh platiť zariadeniam peniaze na klienta podľa stupňa odkázanosti.

"Ležiaci človek potrebuje oveľa väčšiu starostlivosť a väčšie náklady ako človek, ktorý je mobilný. Preto vyrovnávame isté nezrovnalosti, ktoré tu boli. V podstate každý zriaďovateľ bude mať rovnaké podmienky. Ako neverejní poskytovatelia, tak aj obce a mestá,“ tvrdí Richter.

Ako spresnil, koľko peňazí budú po novom sociálne zariadenia dostávať od štátu, bude záležať aj od toho, akých budú mať klientov. "To znamená, ak sú klienti zaradení v nižších triedach, tak budú zriaďovatelia dostávať oveľa menej ako doteraz. A práve preto je potrebné hľadať nejaké preklenovacie obdobie, v rámci ktorého budú môcť jednotliví zriaďovatelia nabehnúť na novú sadzbu,“ doplnil Richter.

V rámci zákona o sociálnych službách rezort práce navrhuje aj financovanie ošetrovateľských úkonov v zariadeniach sociálnych služieb z verejného zdravotného poistenia. Na týchto zmenách ministerstvo práce spolupracuje s Ministerstvom zdravotníctva SR. Poisťovne by tak mali predbežne v budúcom roku klientom sociálnych zariadení prefinancovať osem až deväť úkonov. Ktoré by to mali byť, Richter zatiaľ prezradiť nechcel.

„Toto je v podobe návrhu, je tam zakotvených 9 úkonov, ale pokiaľ nie je všetko dohodnuté, nie je dohodnuté nič, preto nechcem nič konkretizovať. Dôležité ale je, že spoluúčasť zdravotných poisťovní bude, čo je veľký prínos aj z hľadiska prísunu konkrétnych finančných prostriedkov. Doteraz tieto služby neboli hradené zo zdravotných poisťovní,“ dodal minister.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu