Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Ministerstvo práce: Nová legislatíva umožní lepšie kontrolovať, ako dieťa žije

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministerstvo práce spolu s ďalšími rezortmi pripravuje novelizáciu zákona, ktorá má pomôcť účinnejšie predchádzať prípadom, keď nie je možné, napriek opakovaným pokusom, preveriť životnú úroveň a zdravia dieťaťa.

Zmeny by mali umožniť orgánom sociálnoprávnej ochrany dostať sa v prípade potreby až k samotnému dieťaťu. Zástupkyňa SR pred Európskym súdom pre ľudské práva Marica Pirošíkova upozorňuje, že pôjde o závažný zásah do práva na súkromie.

Plánovanú úpravu motivovala snaha účinnejšie predchádzať tragickým prípadom, aké otriasli Slovenskom najmä vlani. Ministerstvo práce ďalej vysvetľuje, že v týchto prípadoch nebolo možné napriek opakovaným pokusom preveriť stav života a zdravie dieťaťa.

Orgány sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately ani polícia nemôžu v súčasnosti dostatočne reagovať na situácie, kedy je potrebné akútne preveriť, čo sa s maloletými a mladistvými deje v rodinnom kruhu. Hovorca ministerstva práce Michal Stuška vysvetľuje, že zmena sa bude vzťahovať na špecifické situácie, pri ktorých nie je možné zasiahnuť bežným spôsobom.

Špecifické situácie vzniknú v prípade, ak sa stav dieťaťa nebude dať preveriť napríklad prostredníctvom lekára, predškolského zariadenia alebo predvolaním rodiča s dieťaťom a bude nutné ho navštíviť v jeho bydlisku, pričom tejto návšteve budú brániť osoby nachádzajúce sa v obydlí.

Čiže ak rodina nevpustí zástupcov orgánov sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, prípadne policajtov do bytu, alebo vôbec neotvoria dvere. Podľa Pirošíkovej je potrebné, aby bol zákon predvídateľný a jasne definoval situácie, za ktorých bude vstup do obydlia možný a v ktorých ochrana dieťaťa prevýši ochranu práva na súkromie. "Musí ísť o prípady, keď informácie nie je možné získať iným menej invazívnym spôsobom," hovorí Pirošíková.

Finálny návrh podľa Stušku pre medzirezortné pripomienkové konanie predstavia až po všeobecnej zhode všetkých zúčastnených na riešení. Podľa Pirošíkovej je zároveň nutné vytvoriť účinný prostriedok nápravy, ktorým dotknuté osoby dosiahnu preskúmanie rozhodnutia o otvorení obydlia a povolení vstupu.

V prípade zistených nedostatkov budú môcť požadovať od štátu odškodnenie. Vzťahuje sa to nielen na rozhodnutie, ale aj na samotný výkon tohto oprávnenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu