Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rodičia pozor, hygienici našli v pieskoviskách parazity

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thegallivanters.blogspot.com)

BRATISLAVA – Rodičia by mali byť opatrní predtým, než svoje deti pustia na pieskovisko, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ). Počas vlaňajšej kontroly zameranej na parazitárne ochorenie toxokaróza hygienici prešetrovali 233 vzoriek z pieskovísk.

V deviatich prípadoch našli parazity, ktoré spôsobujú toxokarózu v ďalších baktérie, fekálne streptokoky, zistili aj výskyt salmonely. Kontrolu robili od júna do septembra a vzorky odobrali z verejných pieskovísk aj z tých pri materských školách.

„Vo vybraných pieskoviskách bol výskyt parazitu potvrdený,“ povedala na dnešnej tlačovej konferencii Hana Janechová z odboru hygieny detí a mládeže ÚVZ. Prevádzkovatelia pieskovísk majú zo zákona povinnosť prehrabávať pieskoviská a polievať ich pitnou vodou alebo vodou vhodnou na kúpanie každé dva týždne počas sezóny, teda od marca do novembra.

„Malo by sa to robiť. Stopercentne sa vieme zaručiť len za pieskoviská pri zariadeniach pre deti a mládež. Tie verejné sú v kompetenciách obcí a samospráv,“ dodala Janechová. Ak vzorky pri kontrolách nie sú vyhovujúce, prevádzkovateľom hrozia pokuty od 165 až do viac ako 16.000 eur.

 Celkovo počas minulého roka hygienici skontrolovali 892 vzoriek z pieskovísk na celom Slovensku, z ktorých nevyhovelo 101 vzoriek, teda vyše 11 percent.

Najčastejším zdrojom parazitných infekcií sú exkrementy psov a mačiek, ktoré môžu spôsobiť ochorenia ako toxokaróza, toxoplazmóza, nákaza detskou pásomnicou, echinokokóza, enterbióza, ascaridóza a trichurióza. ÚVZ upozorňuje tiež na to, že na verejných priestranstvách sa môžu združovať aj narkomani či alkoholici, preto rodičia musia byť o to opatrnejší a skontrolovať, či sa tam nenachádzajú striekačky či iné predmety.

Pokiaľ je očividné, že pieskovisko je znečistené, rodičia na to môžu priamo upozorniť regionálny úrad verejného zdravotníctva. „Podnet môže ísť od bežného občana, rodiča,“ poznamenala Janechová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu