Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hrušovského teší podpora ľudí v prieskumoch

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezidentského kandidáta strán KDH a Most-Híd Pavla Hrušovského teší podpora v prieskumoch verejnej mienky. Povedal to v reakcii na dnešný prieskum agentúry Polis, podľa ktorého by sa dostal so ziskom 15,2 percenta do druhého kola spolu s Robertom Ficom.

Pre Radoslava Procházku majú výsledky prieskumov zvláštny náboj. „Fakt, že agentúry opakovane potvrdzujú, že by som o druhé kolo mal súperiť s Pavlom Hrušovským, má pre mňa zvláštny náboj, pretože ho mám ako človeka úprimne rád a to je vec, ktorá už sa nikdy nezmení. Na druhej strane, mám inú predstavu o prezidentskom úrade ako Hrušovský či Fico,“ povedal Procházka.

Podľa neho by mal byť prezidentský úrad namiesto politického dôchodku priestorom pre veľmi aktívnu službu, pretože v štáte je roboty ako na kostole a mať nejaký úrad iba preto, aby sme mohli mať aj čestnú stráž, je zbytočný luxus. „Potrebujeme plnokrvný výkon prezidenta vo vzťahu k justícii, ozbrojeným silám, ekonomickej diplomacii v zahraničí a v neposlednom rade aj voči domácemu politickému prostrediu. Mám ucelenú predstavu, ako by takáto aktívna služba mala fungovať,“ uviedol. Procházku v prieskume podporilo 14,8 percenta opýtaných.

Ján Čarnogurský skončil v prieskume štvrtý s podporou 11,8 percenta. Upozornil, že stále je jasne vedúci Robert Fico, ktorý stále neoznámil či bude kandidovať. „Potom sú štyria kandidáti tesne pri sebe. Osem – deväť mesiacov do volieb je všetko otvorené,“ povedal. Pripomenul, že český prezident Miloš Zeman povedal, keď neviedol prieskumy verejnej mienky, že radšej počas pretekov nebyť na čele, ale potom vyhrať, ako by to malo byť opačne.

Podľa Andreja Kisku, ktorého podporilo v prieskume 9,8 percenta respondentov, je pravda v rozličných výsledkoch prieskumov verejnej mienky niekde v strede. „Sú rôzne metodológie, či ide o prieskum telefonický, alebo osobný. Podľa mňa osobný je vypovedajúcejší ako telefonický,“ povedal. Kiska si rád počká na ďalší prieskum agentúry Focus, ktorá mu v júli namerala 18,9 percentnú podporu, čo by ho vynieslo vo voľbách na druhé miesto. Kiska je zvedavý na výsledky tohto prieskumu, pretože v ňom by malo už figurovať menej kandidátov. „Po ňom budeme zase múdrejší,“ dodal.

Kandidát SaS Peter Osuský vníma prieskumy rovnako. „Nešpiritizujem nad tým ako sú, alebo nie sú zmanipulované,“ povedal. „Nie som zvyknutý dosahovať v prieskumoch vysoké čísla, ale nič to nemení na tom, čo je dobré a čo je zlé,“ konštatoval. Podľa agentúry Polis by Osuského podporili štyri percentá opýtaných.

Premier Robert Fico podľa riaditeľa Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR Erika Tomáša nezvykne komentovať výsledky verejnej mienky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu