Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šéfovia Národnej diaľničnej prišli o celoročný plat kvôli škandalóznym zmluvám

Milan Gajdoš, riaditeľ Národnej Diaľničnej Spoločnosti.
Milan Gajdoš, riaditeľ Národnej Diaľničnej Spoločnosti. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pokutu vo výške celoročného platu zrejme budú musieť štátu zaplatiť dvaja topmanažéri z Národnej diaľničnej spoločnosti. Príčinou sú škandalózne poistné zmluvy, ktorými sa manažéri poistili proti dôsledkom vlastných rozhodnutí. Na poistné sme sa im skladali všetci.

O pokutách pre manažérov vo štvrtok jednohlasne rozhodol parlamentný výbor pre nezlúčiteľnosť funkcií. "Prvýkrát v histórií tak výbor udelil zásadnú pokutu za zneužitie moci," vyhlásil predseda výboru, poslanec Miroslav Beblavý. Ten na poistné zmluvy upozornil ešte vo februári. Dvaja predstavitelia spoločnosti, Milan Gajdaoš a Daniel Mako, totiž podpísali poistné zmluvy, ktoré chránili stovky manažérov NDS pred následkami ich vlastných rozhodnutí. Poistné však firma platila zo štátnych peňazí a občanov tak stálo 326 tisíc eur ročne. "Podľa mňa zneužili svoju funkciu na to, aby sami seba obohatili," povedal vtedy Beblavý.

Zmluvy kryli následky manažérskych rozhodnutí, ale aj manažérske chyby, či následky šikany, alebo sexuálneho obťažovania na pracovisku. Takýchto zmlúv v štátnych podnikoch existuje väčšie množstvo a podpisovali sa aj za predchádzajúcich vlád. Podľa Beblavého by však mali zmiznúť.

Poistka aj proti pokute

Kuriózne je, že poistné zmluvy manažérov kryli aj v prípade, že by im niekto uložil pokutu. "Najprv to musia zaplatiť štátu. Potom sa ako fyzické osoby môžu domáhať poistného plnenia od poisťovne. Zmluvu môže zrušiť iba súd, alebo môže padnúť po dohode s poisťovňou," informoval Topky Beblavý.

Obaja previnilci sa môžu proti rozhodnutiu výboru odvolať na Ústavný súd. Ak tak neurobia, môžu prísť o pekné peniaze. Podľa majetkového priznania za rok 2011 Milan Gajdoš zarobil 21.741 eur ako príjem z verejnej funkcie. V tom čase však mal funkciu prevádzkového riaditeľa, ako generálny si mohol prilepšiť.

"Som rád, že toto varovanie zabralo," povedal Beblavý po tom ako jeho výbor jednohlasne schválil pokuty pre Gajdoša i Maka. "Teraz by ma zaujímalo ako sa k tomu postaví minister dopravy, či vyvodí nejaké dôsledky," dodal.

Počiatek nikoho neodvolá

"Minister Ján Počiatek určite neuvažuje o personálnych postihoch," zareagoval Martin Kóňa, hovorca rezortu dopravy. Podľa neho je verdikt výboru prekvapujúci, keďže podobné poistné zmluvy sa v Národnej diaľničnej uzatvárali od jej vzniku za druhej Dzurindovej vlády. "Otázkou je, prečo pánovi Beblavému tieto zmluvy nevadili a neriešil ich počas vlády Mikuláša Dzurindu, alebo Ivety Radičovej," dodáva Počiatkov hovorca. Podľa Kóňu zmluvy chránia nielen manažérov, ale aj štátne firmy a to až do výšky 70 miliónov eur. Ak by za škody ručili manažéri osobne, štát ich môže pokutovať iba do výšky ich majetku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu