Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čaplovič sa chystá do Poľska: Hlavnou témou bude olympiáda

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šéf rezortu školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič (Smer-SD) dnes začína dvojdňovú pracovnú návštevu Poľska. Na programe má rokovania s prezidentom Poľského olympijského výboru Andrzejom Kraśnickým o prípravnej fáze na spoločnú kandidatúru na Zimné olympijské hry (ZOH) Krakov 2022.

Okrem toho šéf rezortu plánuje rokovať aj s poľskou ministerkou športu a cestovného ruchu Joannou Muchovou a ministerkou vedy a vysokého školstva Barbarou Kudryckou. "Témou rozhovorov s poľskou rezortnou kolegyňou v oblasti športu bude zintenzívnenie bilaterálnej spolupráce a výmena informácií týkajúcich sa legislatívy v športe," informoval tlačový odbor ministerstva. Súčasťou programu je aj prehliadka Národného štadiónu vo Varšave.

Slovenská vláda podporuje kandidatúru poľského mesta Krakov na zorganizovanie ZOH v roku 2022 za spoluúčasti Slovenska. Poľská strana sa o spoluprácu zaujíma dlhodobo. Od roku 2000 sa uskutočnilo niekoľko rozhovorov medzi predstaviteľmi Poľského a Slovenského olympijského výboru.

Koncom marca tohto roka o príprave spoločnej kandidatúry na usporiadanie ZOH rokovala slovenská a poľská vláda v Poprade. Premiér Robert Fico (Smer-SD) vtedy povedal, že vláda vyvinie maximálnu energiu na podporu spoločnej kandidatúry ZOH. Olympiáda by podľa neho bola obrovskou celosvetovou reklamou pre Slovensko.

"Ak to preženiem, už aj keby len 100 metrov súťaží v bežeckom lyžovaní prechádzalo na slovenskom území, už to by znamenalo ohromnú propagáciu Slovenska a my pritom máme šancu usporiadať kráľovskú disciplínu ako je zjazdové lyžovanie a možno aj hokejový turnaj," uviedol vtedy Fico.

Poliaci ponúkli vlani Slovensku organizovanie všetkých alpských disciplín a akrobatické lyžovanie. SR si však dala podmienku, že sa chce podieľať aj na hokejovom turnaji.

Pred podaním oficiálnej prihlášky Krakova chce vláda posúdiť finančné aj environmentálne dosahy takéhoto kroku. Minister Čaplovič má komplexný materiál predložiť do konca októbra. Zatiaľ nie je jasné, koľko peňazí by si slovenská podpora mohla vyžiadať, pretože športové disciplíny, v ktorých by sa mohlo súťažiť na Slovensku, nie sú známe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu