Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Osuský sa volebného fiaska nebojí, je zvedavý na Fica

Peter Osuský
Peter Osuský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Kandidát na prezidenta SR Peter Osuský sa neobáva fiaska v prezidentských voľbách. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, nikdy v živote nevstupoval do akéhokoľvek zápasu pod zorným uhlom, či to bude fiasko alebo to bude víťazstvo.

„Takmer nikdy som nekandidoval zo zaistenej pozície. Len za SDK som bol na mieste, ktoré bolo vopred voliteľné,“ povedal. Zároveň pripomenul, že v roku 2010 za Most-Híd kandidoval ako nominant OKS zo 43. miesta a to preto, lebo som si myslel, že pre budúcnosť Slovenska je dobré ukázať, že Slováci a Maďari môžu aj bez nenávisti kráčať vedľa seba. „Bol som ochotný tomu slúžiť i ako štyridsiati tretí kandidát strany, ktorej hrozilo, že vôbec do parlamentu nepostúpi. Strana bojovala o päť percent, teda o osem poslancov. Predstava, že budem v parlamente dva dni pred voľbami, keby mi to niekto povedal, tak si poviem, že by snáď sa mal uzemniť. A stalo sa,“ konštatoval. Ale ani vtedy, ani inokedy nekandidoval preto, lebo chcel mať istý flek.

Osuský celý svoj politický život vníma olympijsky. „Nie je dôležité zvíťaziť, ale čestne zápoliť. Človek nesmie ísť do zápasov len vtedy, keď si je istý víťazstvom,“ uviedol. Osuský je však zvedavý ako sa rozhodne premiér Robert Fico. „Pretože si viem živo predstaviť, že on rozmýšľa opačným spôsobom. Pôjde do toho, ak je pomerne isté víťazstvo a nechce riskovať prehru,“ myslí si. 

Kandidát SaS si je vedomí jeho pozície. „Z mojej politickej tradície a životných postojov viem, že vždy zrejme budem kandidátom menšej časti kriticky uvažujúcich, veľmi neľahko sa rozhodujúcich ľudí, ktorí ak sa pre mňa rozhodnú, tak ma budú voliť,“ povedal. Osuský preto nejde do zápasu o prezidentský palác s tým, že ponúka bezpodmienečne víťaza. Idem do zápasu s tým, že ponúka nejaký myšlienkový a hodnotový svet, ktorý je pre niekoho tým, ktorý on chce. „To vidím ako povinnosť,“ dodal. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu