Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Čaplovič: Chudobní potrebujú pomoc, akú ponúkali aj Cyril a Metod

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/PALHÁZA - V súčasnosti žije v chudobe mnoho ľudí, ktorým je potrebné pomôcť podobne, ako to svojho času robili sv. Cyril a Metod. Vyhlásil to dnes minister školstva SR Dušan Čaplovič v Pálháze na severovýchode Maďarska, kde sa konal tohtoročný Deň Slovákov v Maďarsku.

Podujatie, ktoré sa každoročne viaže k štátnemu sviatku sv. Cyrila a Metoda v SR, usporiadala Celoštátna slovenská samospráva v Maďarsku (CSSM). Minister školstva na oslavách v blízkosti slovenských hraníc zdôraznil, že je potrebné pomáhať národnostným menšinám na oboch stranách hranice. 

Čaplovič počas podujatia rokoval s maďarským ministrom pre ľudské zdroje Zoltánom Balogom, ktorý je zodpovedný aj za oblasť školstva. Ministri hovorili najmä o vplyvoch zmien vzdelávacieho systému v Maďarsku na národnostné vzdelávanie a zdôraznili význam vzdelávania v materskom jazyku v materských a ďalších školách.

Balog v prejave na Dni Slovákov podľa agentúry MTI zdôraznil dôležitosť priateľstva a dôvery medzi Maďarmi a Slovákmi. Povedal, že dôkazom toho je, že v nadchádzajúcich šiestich rokoch otvoria 25 nových hraničných priechodov a na riekach Dunaja a Ipeľ postavia nové mosty.

Maďarský minister pripomenul, že o posilnení identity Slovákov žijúcich v Maďarsku svedčí skutočnosť, že za uplynulých desať rokov stúpol počet tých, ktorí sa hlásia k slovenským koreňom, o 70 percent a dnes sa k slovenskej národnosti hlási 30 000 ľudí.

Podľa jeho vyjadrenia v roku 2014 môže zaznieť v maďarskom parlamente už aj slovenčina, pretože po desaťročiach sa vytvorila možnosť, aby všetkých 13 národnostných samospráv - vrátane slovenskej - mohlo postaviť kandidáta na poslanca parlamentu. Slovákov v Maďarsku vyzval, aby smelo volili a aby sa hlásili k svojej národnosti.

Počas podujatia na slovenskom jarmoku prezentovali Slováci z jednotlivých maďarských regiónov svoje gastronomické špeciality a ukážky ľudovoumeleckých remesiel. V galaprograme regionálnych kultúrnych stredísk Osvetového centra CSSM sa predstavili folklórne tanečné a hudobné skupiny. Program osláv zahŕňal aj otvorenie výstavy o sv. Cyrilovi a Metodovi a ekumenickú pobožnosť v rímskokatolíckom kostole.

"Slováci žijú v 19 maďarských župách a toto je príležitosť, aby sme sa stretli z celej krajiny, hovorili našou rečou a predstavili našu kultúru," uviedla riaditeľka Osvetového centra CSSM Katarína Királyová. Výstava o sv. Cyrilovi a Metodovi, ktorú poskytol Slovenský inštitút v Budapešti, bude podľa nej putovať po slovenských regiónoch a školách v Maďarsku.

V rámci osláv predseda CSSM Ján Fuzik odovzdal vyznamenania CSSM Za našu národnosť. Pálháza v Boršodsko-abovsko-zemplínskej župe s vyše 1 000 obyvateľmi je jedno z najmenších miest Maďarska. Slovenská samospráva tam funguje už tretí volebný cyklus a v miestnej základnej škole, ktorá je zároveň aj regionálnou výchovno-vzdelávacou inštitúciou, sa vyučuje tiež slovenčina.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu