Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Príbeh ako z Británie: Sociálka vzala Spáčilovcom obe deti!

Spáčilovci prešli tortúrou byrokracie. Zobraziť galériu (4)
Spáčilovci prešli tortúrou byrokracie. (Zdroj: orol.tv)

BRATISLAVA - Strastiplný príbeh Ivany Boórovej, ktorej britská sociálka odobrala dvoch synčekov a jej ťažký boj o ich navrátenie, sa stal obrovskou kauzou, ktorá odštartovala záujem verejnosti o jej aj podobné osudy. Aj na Slovensku sa totiž odohrali prípady, kedy rodičia museli zápasiť so silou úradov a ich neštandardnými postupmi a vydobyť si právo na svojich potomkov. Jednými z nich sú údajne aj Spáčilovci z Viesky pri Radošovciach.

Hrôza deň pred Vianocami

Portál magnificat.sk nedávno zverejnil príbeh Petra a Lenky Spáčilcov z dedinky na Záhorí, ktorí za necelú hodinu prišli o dve adoptované deti. Anetku a Timka im vraj vzali iba na základe telefonátu riaditeľky materskej škôlky, ktorá tvrdila, že chlapček má na tele modriny, čo by mohlo poukazovať na týranie rodičmi. O dva dni neskôr pristúpil Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Skalici k radikálnemu riešeniu, hoci išlo iba o podozrenia.

Deň pred Vianocami v roku 2011 zaklopalo na dvere Spáčilovcov päť sociálnych pracovníkov s tým, že chcú prešetriť, čo sa deje v ich rodine. Peter netušiac, aká katastrofa na nich čaká, ich pokojne vpustil dnu. Podľa Lenky vraj za 50 minút zistili, že podmienky u nich sú nevyhovujúce a že deti musia ísť do domova. Všetko sa malo odohrať bez akékoľvek právneho podkladu. Predbežné opatrenie bolo podľa reportáže vydané až dva dni po odobratí.

Timko a Anetka.
Zobraziť galériu (4)
Timko a Anetka.  (Zdroj: orol.tv)

Podľa Petra sa mali deťom dokonca vyhrážať políciou. "Anetka mala strach, tak im povedali to, čo chceli. A myslím si, že to im ani nepovedali, oni si tam dopísali, čo chceli. Vlastne nemali nad sebou žiadnu kontrolu," uviedol nešťastný otec o praktikách sociálky.

Všetko zašlo až tak ďaleko, že pri ďalšej návšteve teraz už oklieštenej rodiny sociálnymi pracovníčkami, ktorá mala za cieľ dodatočne prešetriť domácnosť, z nich urobili podozrivých zo šírenia detskej pornografie a v honbe za ďalšími "senzáciami" neváhali rozbaliť ani vianočné darčeky určené deťom.

Tie Spáčilovci poctivo navštevovali aj v domove, hoci ich vzťah s Timkom zostal značne naštrbený a zo strachu pred ďalšími perzekúciami netrvajú na jeho vrátení do rodiny. Dokonca aj súd v Trnave rozhodol, že chlapček zostane v ústavnej starostlivosti, ale pri Anetke nevidel dôvod, prečo by sa nemohla vrátiť k Spáčilovcom. Boj o dievčatko sa však nekončí, sociálka sa totiž proti tomuto rozhodnutiu odvolala.

Anetka túži ísť konečne domov.
Zobraziť galériu (4)
Anetka túži ísť konečne domov.  (Zdroj: orol.tv)

"Vykonaním dokazovania bolo jednoznačne preukázané, že podklady, ktoré boli dané a skutočnosti, ktoré boli zistené, vôbec nezodpovedajú tomu, že by mala byť nariadená ústavná starostlivosť nad maloletými deťmi," uviedol advokát rodiny.

Zamestnanci úradu práce sa na kameru vyjadriť nechceli, ministerstvo práce zaslalo iba e-mail, v ktorom uviedlo, že informácie ku konkrétnym prípadom maloletých deťoch nepodáva.

Príbeh Spáčilovcov, ktorí prišli o svoje adoptované deti

Ďalšie medializované prípady:

Priekopníčka Ivana Boórová

Ivane Boórovej deti pred viac ako dvoma rokmi odobrala anglická sociálna služba Social Service a rozhodla o ich adopcii. Stalo sa tak podľa agentúry SITA po tom, ako s jedným z nich matka navštívila lekára, ktorý sociálnu službu upozornil na podozrenie zo sexuálneho zneužitia. Podľa matky však na súde vypovedala lekárka, ktorá jej syna Martina nikdy nevidela. Stará mama chlapcov s odstupom času dosiahla otvorenie prípadu, ktoré viedlo k získaniu chlapcov do vlastnej opatery na Slovensku. Adopciami slovenských detí vo Veľkej Británii sa zaoberalo aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí a ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. V marci Krajský súd v Trnave v prípade svojím rozhodnutím zrušil uznesenie Okresného súdu Dunajská Streda a dočasne zveril deti do osobnej starostlivosti matky. Aj to sa dá však považovať aspoň za čiastočný úspech.

Matke vzali syna rovno zo škôlky

Koncom mája Tv Joj informovala o prípade Eriky Vasiľovej, ktorá zažila niečo, čo by nepriala žiadnej matke. Zo dňa na deň prišla o dieťa a nemala ani poňatia, prečo. Keď zašla pre svojho 5-ročného syna Dominika do škôlky, namiesto neho ju tam čakala riaditeľka so zdrvujúcou správou. Jej chlapca odviedla sociálka. Mladá Košičanka však o syna vraj neprišla len pre výchovnú facku, ale dlhodobé týranie. Ona to síce popiera, ale aj tak dieťa umiestnili do náhradnej rodiny.

"Dieťa bolo dočasne vyňaté zo starostlivosti matky z dôvodu podozrenia na fyzické a psychické týranie. Matka s dieťaťom bola sledovaná úradom už od roku 2008 z dôvodu úpravy rodičovských práv a povinností voči dieťaťu. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Košiciach zaevidoval 17.5.2013 písomný podnet z Centra pre obnovu rodiny Dorka. V centre pre obnovu rodiny DORKA bola matka s dieťaťom ubytovaná od marca tohto roku. Podľa oznámenia centra sa matka od začiatku prejavovala konfliktne voči okoliu a mala agresívne prejavy pri starostlivosti o dieťa. Šetrením v škôlke bolo zistené, že už v minulosti malo dieťa na sebe často modriny, išlo teda o opakované konanie. Táto situácia bola vyhodnotená ako vysoký stupeň ohrozenia života a zdravia dieťaťa, preto úrad podal návrh na súd na vydanie predbežného opatrenia," informoval úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu